Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Brigitte Kaandorp nog altijd bang voor kritieken

Shownieuws

De nieuwe voorstelling '1000 & 1 dag' is de zesde theatershow van cabaretière Brigitte Kaandorp, maar ze is nog altijd zenuwachtig voor de kritieken.

De nieuwe voorstelling '1000 & 1 dag' is de zesde theatershow van cabaretière Brigitte Kaandorp, maar ze is nog altijd zenuwachtig voor de kritieken. "Ik blijf het gevoel houden dat ik examen moet doen: ik heb de stof wel onder de knie, maar moet nog een tien zien te halen", vertelt Brigitte in een interview met het maandblad Opzij. "Een matige recensie wordt honderdduizend keer gedrukt, dus dat heb ik liever niet."

In haar nieuwe show staat Kaandorp niet langer als een onhandig meisje met een ukelele op het podium, maar speelt ze een diva. "Naarmate je ouder wordt, blijkt het steeds onzinniger om allemaal oude troep mee te zeulen. Ik kan oude trucjes herhalen, heel goed struikelen en heel goed stom doen, maar ik vind het zelf niet meer interessant."

Toch vindt de 43-jarige Kaandorp het 'eng' in '1000 & 1 dag' een ster te spelen. "Vroeger speelde ik de onhandige kneus in hobbezakkerige jurken. Nu ben ik meer de ster, daar horen mooie kleren bij en verhalen over het leven", verklaart Kaandorp. "Bette Midler kan zichzelf volkomen belachelijk maken en een seconde later met hart en ziel een lied zingen over de liefde. Daar sta ik met open mond naar te kijken, dat vind ik zo knap: alle lulligheid afgooien en een ster zijn."

Brigitte grapt in haar nieuwe voorstelling niet over haar echtscheiding. "Ik kan er geen grappen over maken, misschien later als ik het meer heb verwerkt." De scheiding belemmert haar niet om een prestatie neer te zetten. Een dag nadat haar man bij haar was weggegaan, stond ze weer op het podium. "Tranen weg, schmink erop. Ik ben het toneel opgelopen en heb de sterren van de hemel gespeeld. Ik zat na afloop in de hotelkamer met een biertje uit de minibar en dacht: 'Verrek, niet mijn hele leven is ingestort, er staat nog een pilaar recht overeind: mijn vak, die voorstelling'."

'1000 & 1 dag' is nog tot juni te zien in de Nederlandse theaters. Van volgende week woensdag tot en met zondag staat de cabaretière met de show in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Naar deze voorstellingen kijkt ze erg uit. "Het is een feest om in Carré te staan", vertelt ze. "Het is een stoomboot die je even op gang moet zien te krijgen, maar die daarna niet meer te stuiten is. Een kolkende ervaring."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen