Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Marsalis grote winnaar Edison Jazz/World Awards

Shownieuws

Saxofonist Branford Marsalis heeft twee van de vijf Edison Jazz/World Awards in de wacht gesleept. Zijn album 'Eternal' is in de prijzen gevallen.

Saxofonist Branford Marsalis heeft twee van de vijf Edison Jazz/World Awards in de wacht gesleept. Dit maakte de Edison stichting donderdag bekend. De 44-jarige Marsalis wint de Edisons voor zijn album 'Eternal' en voor zijn dvd ' A love supreme: live in Amsterdam'. Hij neemt donderdag in de live-uitzending van Barend en Van Dorp zijn prijzen in ontvangst.

Volgens de jury bestaat album uit 'fraaie lijnen, aangename melodieën en spaarzame, rustig gespeelde noten'. "In ruim zeventien minuten grijpt de absolute schoonheid van de muziek je", luidde het oordeel van de jury. De jury bestond dit jaar uit jazzrecensenten Amanda Kuijper, Koen Schouten en Maartje den Breejen.

Andere winnaars zijn de Nederlandse jazzmuzikant Benjamin Herman voor zijn album 'Heterogenity' en Jules Deelder voor zijn compilatie 'Deelder blijft draaien'. Het Malinese duo Amadou & Mariam was de beste in de categorie 'world internationaal'. De Edisons voor de andere winnaars worden bij gelegenheid aan hun uitgereikt.

De Edison is de Nederlandse prijs voor 'geluidsdragers van bijzondere kwaliteit'. De trofee wordt sinds 1960 uitgereikt en is daarmee de oudste muziekprijs in Nederland. De prijs, een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d'Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen