Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Guernsey' grote kanshebber voor Gouden Kalf

Shownieuws

De film 'Guernsey' is een grote kanshebber vrijdag tijdens uitreiking van de Gouden Kalveren 2005. De film nam vijf nominaties in ontvangst.

- De film 'Guernsey' maakt vrijdag een grote kans op een of meerdere Gouden Kalveren 2005. De film van regisseur Nanouk Leopold werd dinsdag genomineerd in de categorie 'beste acteur', 'beste actrice' en 'beste lange speelfilm'. Ook kreeg de film, met Maria Kraakman en Fedja van Huêt in de hoofdrol, een nominatie voor het scenario, de beste regie en de Speciale Juryprijs.

'Zwarte zwanen' ontving ook vijf nominaties, waaronder één voor hoofdrolspelers Dragan Bakema en Carice van Houten voor respectievelijk 'beste acteur' en 'beste actrice'. Thijs Römer is voor zijn rol in '06/05' ook in de race voor het Gouden Kalf voor 'beste acteur'. Susan Visser strijdt door haar rol in 'Amazones' mee in de categorie 'beste actrice'.

'Paradise now' is vier keer genomineerd. De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad kreeg een nominatie voor zijn regie. Daarnaast kreeg de film nominaties in de categorieën 'beste film', 'beste scenario' en 'beste montage'. De film over de laatste 24 uur van twee Palestijnse zelfmoordterroristen, een van oorsprong Nederlandse productie, is de Palestijnse inzending voor de Oscars.

De openingsfilm 'Leef!' van de overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen kreeg drie nominaties voor bijrollen. Sarah Jonker en Sophie van Winden werden genomineerd voor de beste vrouwelijke bijrol en Ali Ben Horstig ontving de nominatie voor beste mannelijke bijrol.

Het juryrapport over de nominaties vermeldt dat deze editie van het Nederlands Film Festival wordt overschaduwd door de dood van twee belangrijke regisseurs, Theo van Gogh en Van de Sande Bakhuyzen. De jury heeft zich in de toekenning van de nominaties 'niet laten leiden door, terechte en begrijpelijke, emoties, maar zich in de beoordeling alleen gebaseerd op de kwaliteitsbeoordeling van alle ingezonden films'. Met deze gelijke beoordeling heeft de jury gemeend 'het meeste recht te doen aan de overleden regisseurs en aan de andere filmmakers die hun productie hebben ingezonden'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen