Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Guus Kuijer winnaar Gouden Griffel 2005

Shownieuws

Guus Kuijer heeft dinsdag de Gouden Griffel gekregen voor 'Het boek van alle dingen'. Hij kreeg de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek.

Guus Kuijer heeft dinsdag de Gouden Griffel gekregen voor 'Het boek van alle dingen'. Hij kreeg de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek uitgereikt bij het Magisch Kinderboekenbal, de officiële opening van de kinderboekenweek 2005. "Het is prachtig", reageerde de 63-jarige schrijver op zijn vierde Gouden Griffel.

Het Kinderboekenbal werd gepresenteerd door Paul de Leeuw en stond dit jaar in het teken van het thema van de kinderboekenweek: De Toveracademie - Boeken vol magie. Geheel in stijl toverde illusionist Hans Klok samen met De Leeuw op magische wijze twee kinderen uit een enorme boekenkist, die de 51e editie van de kinderboekenweek officieel geopend verklaarden. Daarna konden kinderen tijdens het Magisch Kinderboekenbal een speciale workshop toveren volgen om de fijne kneepjes van het tovervak onder de knie te krijgen. Ook konden ze hun danskunsten laten zien op de dansvloer van de speciale 'Harry Potter-disco'.

In de Kinderboekenweek, die duurt tot en met 15 oktober, worden allerlei activiteiten georganiseerd die grotendeels in het teken van magie staan. Zo worden door het hele land magische wandelroutes, goochelshows en voorleessessies gehouden. De NS organiseert dit jaar voor de derde keer het Spoorzoekspel, een spannend spel voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Ruim vijfduizend klassen uit het basisonderwijs doen dit jaar mee aan het Spoorzoekspel, waar kinderen met behulp van magische figuren elke schooldag een stukje van het 'mysterie van Acre Secra' moeten oplossen.

Het kinderboekenweekgeschenk 'Wat rijmt er op puree?' is dit jaar geschreven door Edward van de Vendel en gaat over een rappende tweeling die ruzie krijgt met de invaljuf. Volgens Van de Vendel hoefde hij zich bij het schrijven van het geschenk niet aan het thema van de kinderboekenweek te houden. "Ik moest het meest prachtige boek schrijven dat ik kon." Hij zegt wel zenuwachtig te zijn over de recordoplage van 390 duizend kinderboekenweekgeschenken. "Het is erg raar om een boek te schrijven waarvan je van tevoren weet dat heel veel mensen het gaan lezen."

Voor kleuters is in de kinderboekenweek het prentenboekje 'Waar ben je, kleine beer?' te verkrijgen voor 2,50 euro. Het vijfde 'Little Bear'-boekje van de Ierse auteur Martin Waddell gaat over een kleine beer die afstand neemt van zijn vader door te verhuizen naar een naastgelegen grot. De illustraties zijn van Barbara Firth.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen