Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hoge Franse onderscheiding voor Liesbeth List

Shownieuws

Liesbeth List heeft maandagavond een hoge Franse onderscheiding gekregen. Ze werd benoemd tot Officier de la Légion d'Honneur (Officier in het Legioen van Eer).

Chansonnier Liesbeth List heeft maandagavond een hoge Franse onderscheiding gekregen. Ze werd benoemd tot Officier de la Légion d'Honneur (Officier in het Legioen van Eer). De onderscheiding werd uitgereikt en opgespeld de Franse ambassadeur in Nederland, Jean Michel Gaussot. Een geëmotioneerde List kreeg de onderscheiding na afloop van de première van haar nieuwe theatervoorstelling 'Dichterbij Liesbeth' in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn.

De onderscheiding is de hoogste Franse nationale waardering, die jaarlijks aan diverse mensen wordt toegekend wegens hun buitengewone diensten voor Frankrijk. Eerder kregen andere grootheden de waardering, onder wie Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Steven Spielberg, Cees Nooteboom en Karel Appel.

Liesbeth List wordt beschouwd als de ambassadrice van de Franse chanson in Nederland. Zij werkte nauw samen met grote namen als Aznavour en Jacques Brel en speelde in 1999 en 2000 de rol van Edith Piaf in de musical Piaf, waarvoor zij de Musical Award 2000 kreeg. Daarnaast schreef ze het boek 'Tous les garçons et les filles', een bloemlezing van Franse chansons van de hand van Marcel Amont en Jean Ferrat tot recentere namen als Vanessa Paradis en Patrick Bruel.

Het komende seizoen reist List met de voorstelling 'Dichterbij Liesbeth' langs de Nederlandse theaters. Behalve haar bekende repertoire zingt ze nieuwe speciaal voor haar geschreven liederen. Centraal in haar repertoire staan de mannen die voor haar belangrijk zijn geweest, zoals Brel en Ramses Shaffy.

Bijzondere gasten tijdens de komende tournee zijn Bastiaan Ragas, Antonie Kamerling, Beau van Erven Dorens en Albert Verlinde, die per tourbeurt aan Liesbeths zijde staan. Door het voordragen van passages uit haar biografie geven ze een weerspiegeling van haar carrière. Ook zingen ze enkele liedjes tijdens de voorstelling. Ragas vergezelde List maandag tijdens de première. Na de voorstelling gaven Kamerling, Verlinde en Van Erven Dorens een gezongen toegift.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen