Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Amsterdamse politie bewaakt winnaar Gouden Griffel

Shownieuws

Bernard Welten, korpschef van de politie Amsterdam-Amstelland, bewaakt een koffer met de naam van de winnaar van de Gouden Griffel.

Bernard Welten, korpschef van de politie Amsterdam-Amstelland, heeft maandag een koffertje in ontvangst genomen met daarin de naam van de winnaar van de Gouden Griffel. Hij kreeg de koffer uit handen van Paul Mosterd, adjunct-directeur van de 'Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek' (CPNB). Op 4 oktober onthult illusionist Hans Klok tijdens het Kinderboekenbal de winnaar van de prijs voor het mooiste kinderboek van dit jaar, tot dan blijft de koffer in bewaring bij de politie.

Vijf boeken maken kans op de Gouden Griffel 2005. Het zijn 'De twaalfde man' van Hilde Vandermeeren, 'Cheffie is de baas' van Kaat Vrancken, 'De noordenwindheks' van Daan Remmerts de Vries, 'Het boek van alle dingen' van Guus Kuijer en 'Waarom een buitenboordmotor eenzaam is' van Joke van Leeuwen. Deze boeken zijn alle vijf bekroond met een Zilveren Griffel 2005.

Het Kinderboekenbal is de opening van de Kinderboekenweek, die plaatsvindt van 5 tot en met 15 oktober. Het thema van de Kinderboekenweek is 'De toveracademie – boeken vol magie'. Paul Mosterd is enthousiast over het magische thema. "Magie is niet weg te denken uit het Nederlandse kinderboek. Wegdromen in een wereld die eigenlijk niet bestaat is tijdloos aantrekkelijk."

Edward van de Vendel heeft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk geschreven. 'Wat rijmt er op puree?' heeft een recordoplage van 290 duizend exemplaren en gaat over een rappende tweeling die problemen heeft met de nieuwe invaljuf. Van de Vendel heeft zich bij het schrijven van het boek laten inspireren door zijn eigen ervaringen als leraar, hoogwerkers en ontwikkelingen in de maatschappij. "Dat klinkt saai, maar het is toch een heel vrolijk boek geworden", vindt de schrijver.

Behalve het Kinderboekenbal en het verschijnen van het Kinderboekenweekgeschenk, zijn ook andere activiteiten gepland tijdens de Kinderboekenweek. Zo vindt de derde editie van het Spoorzoekspel plaats, verschijnt het prentenboekje 'Waar ben je kleine beer' van Martin Waddell en komt er een speciale editie van de Kidskrant uit.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen