Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmmaker Delli Colli (81) overleden

Shownieuws

Filmmaker Tonino Delli Colli is woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij stierf een natuurlijke dood in zijn appartement in Rome.

Filmmaker Tonino Delli Colli is woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij stierf een natuurlijke dood in zijn appartement in Rome, heeft zijn nichtje Laura bekendgemaakt. "De filmset was zijn grote liefde. Eigenlijk was de set zijn echte familie", zegt ze over haar oom.

Delli Colli heeft in zijn leven meer dan 130 films gemaakt, waaronder 'spaghetti westerns' als 'The good the bad and the ugly' en 'Once upon a time in the west'. Hij werkte als cameraman regelmatig samen met de regisseurs Federico Fellini en Roman Polanski.

Zijn eerste film maakte Delli Colli als tiener in 1943. De eerste Italiaanse film die ooit in kleur werd geschoten, 'Toto an colori' uit 1952, was ook van zijn hand. In totaal won hij vier David di Donatello awards, de Italiaanse versie van de Oscar. In 1997 maakte Delli Colli zijn laatste film, drievoudig Oscarwinnaar 'La vita è bella'.

"Je moet de zon en de zee, de kleuren en de contrasten kennen", is een bekende uitspraak van Delli Cotti over zijn gave. "Wij Italianen zijn daar meesters in."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen