Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gipsy Kings zingen niet in het Engels

Shownieuws

Een cd in het Engels werkt niet, volgens de heren van de Gipsy Kings. Ooit namen ze het refrein van 'Hotel California' in het Engels op en daar blijft het bij.

Een compleet album opnemen in het Engels werkt niet. Dat zeggen de Spaanse mannen van de 'Gipsy Kings'. "We hebben ooit het refrein van het nummer 'Hotel California' in het Engels opgenomen. Dat was erg leuk om te doen", vertelt de groep aan Novum Nieuws. "Maar een compleet album in het Engels, dat gaat niet werken bij ons." De eigen taal van de band is Catalaans. Zingen in het Frans is wel een mogelijkheid.

De groep bestaat uit leden van de families Reyes en Baliardo. De families vertrokken tijdens de Spaanse burgeroorlog naar Frankrijk. Ze zijn na de oorlog nooit teruggekeerd naar hun geboorteland. "Frankrijk is een geweldig land om te leven", vertelt de groep "Onze ouders zijn hier altijd blijven wonen en daarom zijn wij ook in Frankrijk gebleven."

De Gipsy Kings braken door in 1987 met de single 'Bamboleo'. Inmiddels zijn de heren dertig jaar bij elkaar en hebben ze wereldwijd meer dan twintig miljoen cd's verkocht. Hun muziek is een kruising tussen flamenco en popmuziek. Volgens de bandleden hebben zij hun succes te danken aan hun 'roots'. "We hebben dertig jaar ervaring. Voordat het succes kwam, speelden we als straatmuzikanten. Ik denk dat dit een band schept voor het leven", leggen de mannen uit. "Daarbij bestaat de groep natuurlijk ook uit bijna allemaal broers en neven, we zijn familie."

Onlangs verscheen het overzicht 'The very best of' van de band op cd. Het album is een compilatie van liedjes uit de elf studioalbums die de groep sinds 1987 heeft uitgebracht. Op een enkele cover na schreven de Gipsy Kings de meeste liedjes zelf. Inspiratie voor het schrijven is er volgens de heren 'genoeg'. "Het is niet makkelijk om steeds maar hits te schrijven. Maar inspiratie is er altijd. We reizen zo ontzettend veel, zijn op veel plaatsen en zien zo veel mensen. Dat helpt ons bij het proces om liedjes te schrijven."

De Gipsy's willen in de toekomst vasthouden aan hun Spaanse roots. In de winter duiken ze de studio in om een nieuw album op te nemen, dat in de lente van volgend jaar verschijnt. Net als hun Italiaanse collega Zucchero Fornaciari willen ze graag op cd nog eens samenwerken met buitenlandse artiesten. "We zijn gek op Santana en Eric Clapton", verklappen ze. "Misschien komt er een tijd dat we samen met hen een project kunnen doen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen