Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Adams en Sellars produceren 'Doctor atomic'

Shownieuws

Componist Adams en theaterregisseur Sellars gaan samen de opera 'Doctor atomic' maken. De uitvinding van 's werelds eerste atoombom staat hierin centraal.

Componist John Adams en theaterregisseur Peter Sellars gaan samen de opera 'Doctor atomic' maken. De uitvinding van 's werelds eerste atoombom staat hierin centraal. De opera gaat over de natuurkundige Robert Oppenheimer en zijn strijd als eerste ter wereld een atoombom te produceren.

Oppenheimer hoopte met zijn bom de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog te snel af te zijn. Wat de natuurkundige niet had voorzien, waren de atoombomaanvallen op het Japanse Hiroshima en Nagasaki zestig jaar geleden.

Sellars mag tot nu toe geheim gebleven militaire- en persoonlijke documenten van Oppenheimer en zijn collega's voor zijn opera gebruiken. Zo is hij in het bezit van brieven waarin wetenschappers de Amerikaanse president Truman verzoeken atoomwapens niet in te zetten voor militaire doeleinden.

De operazangers zijn momenteel aan het repeteren voor de première op 1 oktober in San Francisco. Leden van de Nederlandse Opera hebben 'Doctor atomic' deels geproduceerd. Het is nog onbekend of de opera ook in de Nederlandse theaters is te zien.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen