Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Scotty' laatste keer de ruimte in

Shownieuws

Het as van de woensdag overleden acteur James Doohan, bekend als technicus Montgomery Scott in Star Trek, wordt op eigen verzoek de ruimte ingeschoten.

Het as van de woensdag overleden acteur James Doohan, bekend als technicus Montgomery Scott in Star Trek, wordt op eigen verzoek de ruimte ingeschoten. Doohan's manager heeft dit in overleg met de vrouw van de overleden acteur besloten, meldt BBC News. Doohan overleed op 85-jarige leeftijd aan een longontsteking en Alzheimer.

Het is niet de eerste keer dat iemand uit het Star Trek-universum deze behandeling krijgt. Eerder werd de as van schrijver en bedenker Gene Roddenberry de ruimte ingeschoten. Volgens het bedrijf 'The Space Services Inc', dat de laatste vlucht van Doohan organiseert, wordt het as samen met dat van Star Trek-schrijver John Meredyth Lucas gelanceerd in september.

In de serie was Scott vooral verantwoordelijk voor het transport van personeel van ruimteveer Enterprise naar onbekende planeten. Het bevel dat daarbij hoort werd legendarisch: "Beam me up, Scotty". Doohan gebruikte die leuze als titel voor zijn autobiografie.

In een interview in 1998 werd hem gevraagd of hij nooit genoeg kreeg van die zin. Helemaal niet, zei Doohan. "Ik hoor dat zinnetje al 31 jaar. Het is me toegeschreeuwd op de snelweg terwijl ik zeventig mijl per uur ging, over vier rijstroken heen. Ik krijg het te horen van zo ongeveer iedereen. Het is altijd leuk geweest."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen