Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jazzbassist Al McKibbon overleden

Shownieuws

De Amerikaanse jazzbassist Al McKibbon is vorige week vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een nierziekte. Dat werd dit weekeinde bekend.

De Amerikaanse jazzbassist Al McKibbon is vorige week vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een nierziekte. Dat heeft de beste vriend van McKibbon, Gary Chen-Stein, zaterdag bekendgemaakt. "Zijn contributie aan jazz is onmetelijk", vertelt Stein. "Hij heeft fans over de hele wereld."

McKibbon was niet erg bekend bij het grote publiek, maar was wel beroemd onder muzikanten. Hij heeft onder meer opgetreden met legendes als Miles Davis, Thelonious Monk en Dizzy Gillespie. Volgens Stein bracht McKibbon Afrikaanse en Cubaanse muziek samen met zwarte jazz. "Zijn muziek werd een standaard in de jazzwereld."

De jazzmuzikant heeft in 2002 een boek over latino jazz geschreven. In het nawoord van 'Latino jazz: the perfect combination' beschrijft McKibbon zijn liefde voor jazzmuziek. "Ik begon me te realiseren dat Cubaanse muziek het dichtst bij de Afrikaanse cultuur ligt, omdat Cubanen nog steeds 'onze muziek' praktiseren."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen