Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Armin van Buuren groot geworden door 'te pielen'

Shownieuws

Armin van Buuren heeft een stopwoord: pielen. De nummer drie dj van de wereld doet naar eigen zeggen niks anders dan dat.

Armin van Buuren heeft een stopwoord: pielen. De nummer drie op de lijst van beste dj's ter wereld doet naar eigen zeggen niets anders dan dat. Op een prominente plaats in het cd-boekje van zijn nieuwe album 'Shivers' staat de zin: 'het verschil tussen leven en dood is kunst'. Van Buuren licht toe dat kunst volgens hem het resultaat is van het 'gepiel' van mensen. "Als je niet pielt gebeurt er niks", zegt hij in een interview met Novum Nieuws. "Ik ben groot geworden door te pielen."

Hoe groot dat is kan niemand zijn ontgaan. Armin begon ooit met draaien in een Leidse studentendiscotheek maar vliegt tegenwoordig met gemak van Londen naar de woestijn in Jordanië om een dag later via Istanbul in Dallas een set te draaien. Samen met Jan Vayne maakte hij het themanummer van Sensation White 2005. Daarnaast heeft Armin wekelijks zijn eigen avond, de 'Armada Night', op Ibiza en heeft hij deze zomer op Dance Valley zijn eigen gebied waar 15 duizend mensen op passen. Vanaf maandag ligt zijn tweede artiestenalbum in de winkels.

Het album 'Shivers' heeft Armin opgedragen aan zijn ouders. 'For Marianne en Joep' staat er boven aan de bedankpagina in het cd-boekje. "Ja, ik ben mijn ouders ontzettend dankbaar", vertelt hij. "Ze hebben me altijd vrij gelaten zodat ik boven op mijn kamertje lekker kon lopen klooien met muziek. Ik mocht zijn wie ik wilde zijn en ben daardoor geworden tot de persoon die ik nu ben." Hij voegt daaraan toe dat hij dat later 'natuurlijk' ook met zijn eigen kinderen wil bereiken.

Met 'Shivers' heeft Van Buuren naar eigen zeggen een ei gelegd. "Ik heb met onwijs veel plezier lopen freaken. Zo moet je de totstandkoming zien. Maar het is wel heel persoonlijk gefreak en ik ben best zenuwachtig over wat mensen ervan zullen vinden." Voor 'Shivers' werkte de dj samen met artiesten als Ray Wilson, Nadia Ali, producer Roland Klinkenberg en dj Remy. "Al die mensen zijn vrienden van me. De nummers zijn gewoon ontstaan door een beetje te pielen. Je zet gewoon wat beats op, pianootje erbij, hè, leuk liedje zegt iemand dan, dat laat je twee maanden liggen en dan komt er iemand anders langs die zegt: te gek man, ik weet er wel wat bij. Nou, zo gaat dat dus." Volgens Van Buuren is niks wat hij maakt van te voren bedacht. "Pas achteraf kies je wat je uitbrengt. De meeste dingen zien waarschijnlijk nooit het daglicht."

Er zijn honderd dingen die zijn werk leuk maken maar voor Armin is het vooral belangrijk om 'lekker creatief' te kunnen zijn. "Dat je op maandagmorgen nog niks hebt en op woensdagavond de studio uitloopt en iets hebt gecreëerd. Een magisch gevoel is dat", zegt Armin glunderend. In de twee jaar waarin hij aan 'Shivers' werkte overviel dat gevoel hem regelmatig, misschien wel omdat de teksten bijna allemaal autobiografisch zijn. "En zwaar melancholisch", voegt Armin daaraan toe.

Een van de nummers op het album heeft de opvallende titel 'Golddigger'. "Jazeker", lacht Armin, "daar zit ook een beetje autobiografie in". Vervolgens zingt hij een stukje voor: "She's a golddigger, but I don't mind, I don't really care..". "Om te beginnen is golddigger gewoon een vette term," licht hij toe. "Maar het gaat over de hypocrisie van met name mannen. We roepen allemaal dat het ons om echte liefde gaat maar ondertussen gebeurt er van alles achter gesloten deurtjes. Daar wilde ik iets mee doen omdat ik weet dat ik het hoe dan ook leuk vind om aandacht van vrouwen te krijgen, ook al zijn ze uit om mijn status of geld, ik voel me altijd gevleid met een compliment. Die streling van mijn ego wil ik niet ontkennen. En ja, ik zie natuurlijk van alles gebeuren op de dansvloer."

Shivers heet Shivers met een reden, zegt Armin over de titel van zijn album. "Ik wilde om te beginnen iets dat positief klinkt. En kort omdat mijn naam al zo lang is. Ik ben een positief mens en ik heb zelden slecht nieuws. En niet onbelangrijk, ik hoop dat mijn muziek, al is het maar een paar mensen, kippenvel bezorgd. Deze titel beschrijft mijn muziek, de euforie die erin doorklinkt. En ja, de tien nummers zijn gewoon tien enorme shivers!"

[Novum]

Gerelateerde Artikelen