Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Auteur Claude Simon (91) overleden

Shownieuws

De experimentele romanschrijver Claude Simon, die in 1985 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, is op 91-jarige leeftijd overleden.

De experimentele romanschrijver Claude Simon, die in 1985 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Franse ministerie van cultuur zaterdag bekendgemaakt. De jury van de Nobelprijs noemde de roman 'Les Georgiques' uit 1981 als mogelijk zijn belangrijkste werk.

Simon schreef meer dan twintig boeken. Zijn doorbraak beleefde hij in 1960, toen de experimentele roman 'La route des Flandres' uitkwam. In de experimentele roman werden ontwikkeling van personages en een plot van ondergeschikt belang geacht.

De romans van Simon toonden emotioneel verwarde personages, die vaak in de ban waren van hun herinneringen. Zijn boeken waren lastig om te lezen, een van de redenen waarom hij zelfs in Frankrijk vrij onbekend was. Vanwege zijn abrupte overgangen en complexe chronologie werd hij nog wel eens vergeleken met de Amerikaan William Faulkner.

Over zijn eigen werk zei Simon: "Ik ben niet in staat om een verhaal te verzinnen. Alles wat ik opschrijf komt rechtstreeks uit het echte leven, ik kopieer slechts de realiteit."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen