Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Verhuizing North Sea Jazz is goed'

Shownieuws

De verhuizing van het North Sea Jazzfestival naar de Rotterdamse 'Ahoy is te vergelijken met op jezelf gaan wonen', dat zegt organisator Theo van den Hoek.

De verhuizing van het North Sea Jazzfestival naar de Rotterdamse Ahoy' is te vergelijken met 'op jezelf gaan wonen'. Dat zegt festivaldirecteur Theo van den Hoek zondag. Het festival, dat dit weekeinde zijn dertigste verjaardag viert, werd altijd in Den Haag gehouden, maar moet nu verhuizen omdat op de locatie plaats gemaakt moet worden voor Europol, de Europese politiemacht.

Van den Hoek betreurt het dat het festival moet vertrekken. "Natuurlijk jammer, maar we moeten gewoon weg. Meer dan de helft van het terrein zal gesloopt worden, niet alleen de Statenhal en het Paul Acket-paviljoen, maar ook de Noordvleugel. Ik heb er wel begrip voor dat de gemeente Europol heeft binnengehaald."

De festivaldirecteur ziet ook positieve kanten aan de verhuizing. "Na zoveel jaar is het goed voor het team een nieuwe uitdaging te hebben. We kunnen het festival weer verbeteren, anders is het gevaar dat de routine erin sluipt en dat zou niet goed zijn." Van den Hoek vergelijkt de verhuizing met het een festival dat hij organiseerde in Kaapstad: "Omdat alles nieuw was, konden we in één keer sfeer maken."

Rotterdam en Utrecht maakten uiteindelijk kans op de nieuwe locatie van het festival. Amsterdam was nooit een optie; bij het Amsterdamse Drum and Rythmfestival (onderdeel van North Sea Jazz) bleek dat er 'moeilijk te werken' was in de hoofdstad en er eigenlijk geen goede locaties waren, zegt Van den Hoek.

De festivaldirecteur denkt niet dat de nieuwe locatie ten koste gaat van de sfeer. "Nee, niet de Hagenaars maken de sfeer, maar de artiesten en het publiek. Slechts vierduizend van de zeventigduizend mensen komen uit Den Haag."

Op 25 oktober is de officiële presentatie van de nieuwe locatie in aanwezigheid van de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten. Dan wordt ook bekend wat de nieuwe namen zijn van de zalen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen