Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oprah krijgt 'National Freedom Award'

Shownieuws

Oprah Winfrey krijgt de 'National Freedom Award', de prijs die wordt toegekend door het Amerikaanse museum voor mensenrechten.

Oprah Winfrey krijgt de 'National Freedom Award', de prijs die wordt toegekend door het Amerikaanse museum voor mensenrechten. De 51-jarige presentatrice wordt door museumdirecteur Beverly Robertson omschreven als een 'groot humanitair persoon', die met haar Oprah Winfrey Stichting arme kinderen in Amerika en in de rest van de wereld helpt. De prijs wordt in november uitgereikt.

"Ze heeft voor middelen en financiering gezorgd om scholen te bouwen voor minstens vijftigduizend kinderen in Zuid-Afrika", verklaart Robertson. "Dat is fenomenaal. Ze hoeft dat helemaal niet te doen." Winfrey wordt ook geprezen voor haar bijdrage aan het opzetten van een speciale Amerikaanse database van veroordeelde kindermisbruikers.

Paul Rusesabagina, op wiens heldendaden de film 'Rwanda' is gebaseerd', krijgt de 'International Freedom Award'. Rusesabagina was de manager van een Belgisch hotel in Rwanda, toen in 1994 de burgeroorlog tussen Hutu's en Tutsi's uitbrak. Hij verborg tijdens de moordpartijen van Hutu's meer dan twaalfhonderd mensen.

Eerder ontvingen de weduwe van Martin Luther King jr. en de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton een 'National Freedom Award'. De internationale prijs is eerder vergeven aan U2-zanger Bono en de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen