Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Boek controversiële Mexicaanse stripfiguur heruitgebracht

Shownieuws

In Mexico is de opnieuw uitgebrachte 1e editie van controversiële stripboek over 'negerjongen' Memin Pinguin in de verkoop gegaan.

In Mexico is donderdag de opnieuw uitgebrachte eerste editie van het controversiële stripboek over de avonturen van de 'negerjongen' Memin Pinguin in de verkoop gegaan. Vorige week leidde de verschijning van de stripfiguur, een dommige jongen met overdreven negroïde trekken, op een Mexicaanse postzegel nog tot een rel tussen Mexico en de Verenigde Staten. Burgerrechtenactivisten noemden de zegels kwetsend en racistisch.

Hoewel zelden een serie postzegels zo snel was uitverkocht, hebben de Mexicaanse posterijen besloten geen tweede serie zegels met de stripfiguur uit te geven. De uitgever van de stripboeken van Memin Pinguin heeft echter besloten wel een slaatje te slaan uit zijn hernieuwde populariteit en gaat daarom de gehele reeks van 372 boeken opnieuw uitgeven.

Het eerste boek met Memin Pinguin kwam uit in de jaren '40 in Mexico. Het laatste boek met zijn avonturen kwam twintig jaar geleden uit. De jongen is chocoladebruin, heeft een grote mond met dikke lippen en grote ogen. De witte kinderen in het boek drijven voortdurend de spot met hem. Amerikaanse zwarte burgerrechtenactivisten als Jesse Jackson en Al Sharpton uitten vorige week felle kritiek op de Mexicaanse posterijen omdat het postzegels met de figuur erop had uitgegeven. Mexico stelde echter dat de figuur deel uitmaakt van de Mexicaanse historie en cultuur.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen