Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Schoonheid kenmerkt Groot Chinees Staatscircus

Shownieuws

Spanning, sensatie en vooral heel veel schoonheid. Deze elementen onderscheiden volgens Henk van der Meyden het Groot Chinees Staatscircus van andere circussen.

Spanning, sensatie en vooral heel veel schoonheid. Deze elementen onderscheiden volgens producent Henk van der Meyden het Groot Chinees Staatscircus van andere circussen. "Het is zo esthetisch, zo mooi. Ik heb alles al honderd keer gezien maar het ontroert me nog steeds", vertelt hij aan Novum Nieuws.

Van der Meyden werkt samen met zijn vrouw al ruim twintig jaar voor het Chinese circus. Met hun bedrijf Stardust International zijn ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse tournee van zeven maanden. Regelmatig reist het koppel af naar China om de circusartiesten te begeleiden in hun creatieve ontwikkeling. "Maar ik spreek nog steeds geen woord Chinees", lacht Van der Meyden.

Het producentenpaar liep al jaren rond met de droom een productie te creëren rond de legendarische sprookjesverteller Hans Christian Andersen. "Iedereen kent hem en zijn sprookjes. En dit jaar was het dan eindelijk zover. Het mooie is dat het precies tweehonderd jaar geleden is dat Andersen werd geboren", vertelt de producent. Maar hoe bekend Andersen ook is, de Chinese artiesten moesten ter voorbereiding wel 'even alle sprookjes' lezen.

De voorstelling, die met recht een hommage aan Andersen kan worden genoemd, is sinds woensdag te zien in Carré. Sprookjes als 'De kleine zeemeermin', 'Het meisje met de zwavelstokjes' en de 'De nieuwe kleren van de keizer' passeren de revue. Van der Meyden vertelt dat het wel even omschakelen was voor de artiesten. "Ineens moesten ze naast hun acrobatisch toeren ook hun emoties laten zien. En er moest gezoend worden, dat vonden ze eerst vreselijk maar nu genieten ze ervan", lacht hij.

'Het groot Chinees staatscircus viert 200 jaar Hans Christian Andersen en is tot 4 september te zien in theater Carré.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen