Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jazzbassist Pierre Michelot, begeleider van Miles Davis, gestorven

Shownieuws

De Franse jazzbassist Pier Michelot is gestorven. Michelot leed aan Alzheimer en is 77 geworden. Michelot speelde met grootheden als Miles Davis.

De Franse jazzbassist Pier Michelot, die in zijn hoogtijdagen speelde met grootheden als Miles Davis, Chet Baker, Stan Getz en Dizzie Gillespie, is gestorven. Een bevriend musicus, de pianist René Urtreger, heeft dit maandag bekendgemaakt. Michelot, die de ziekte van Alzheimer had, is 77 geworden.

Urtreger, die lange tijd deel uitmaakte van Michelots jazztrio HUM, zei dat Michelot zondag was gestorven in Parijs. Michelot speelde met Davis op een van de soundtracks van de klassieke thriller Ascenseur pour L'Échafaude van Louis Malle en arrangeerde muziek voor Bakers Barclay-sessies in Parijs in 1955 en 1956.

Hij werd in de tweede helft van de jaren '50 beschouwd als de beste jazzbassist in Europa, zei Urtreger. ,,Hij had een prachtig natuurlijk geluid, helder, diep en waar", aldus Urtreger. ,,Het was een droom samen met hem te spelen."

Michelot, op 3 maart 1928 geboren in het Franse Saint Denis, speelde aanvankelijk piano, maar stapte als tiener al over op de bas. Hij trad na de oorlog op voor Amerikaanse militairen die in Frankrijk waren gelegerd. In de jaren '50 werd hij veelvuldig gecontracteerd door Amerikaanse musici die in Parijs speelden.

Michelot speelde een rol in de film Round Midnight uit 1986 van de Franse regisseur Bertrand Tavernier. De film, een ode aan de jazz, gaat over een musicus die in de jaren '50 in Parijs in de goot belandt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen