Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Harry Potter breekt record

Shownieuws

'Harry Potter and the half-blood prince', het nieuwste boekdeel in de Potterreeks, is in de eerste 24 uur 6,9 miljoen keer over de toonbank gegaan.

'Harry Potter and the half-blood prince', het nieuwste boekdeel in de Potterreeks, is in de eerste 24 uur na verschijning 6,9 miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat komt neer op zo'n 250 duizend exemplaren per uur. Dat zijn er meer dan gemiddeld gedurende het hele bestaan van een 'gewoon' boek verkocht worden.

Met de massale verkoop is het oude record verbroken. Van 'Harry Potter and the order of the phoenix' uit 2003 werden er de eerste dag vijf miljoen verkocht. Toentertijd waren in de meeste winkels de boeken snel uitverkocht. Om dat te voorkomen, is het zesde deel wereldwijd in meer winkels te koop. Ook supermarkten en groothandels namen het boek in hun assortiment op. Ook zijn er meer exemplaren gedrukt.

De opbrengst van de verkoop wordt geschat op zo'n 85 miljoen euro. "Dat is meer dan de twee topfilms 'Charlie and the chocolate factory' en 'The wedding crashers', die dit weekeinde uitkwamen, hebben opgebracht", lacht de uitgever. Volgens bioscopen is dat appels met peren vergelijken. "Beide films hebben het geweldig gedaan. Je kunt niet zomaar beweren dat een boek een negatieve invloed heeft gehad op het aantal bioscoopbezoekers", laten zij weten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen