Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Italiaanse beeldhouwer Pietro Consagra (84) overleden

Shownieuws

Pietro Consagra, de Italiaanse beeldhouwer die bekend is om zijn abstracte bronzen beelden, is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden.

Pietro Consagra, de Italiaanse beeldhouwer die bekend is om zijn abstracte bronzen beelden, is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. De vrouw van Consagra zegt dat hij rustig en al slapend is overleden. Volgens Italiaans kunstkenners heeft Consagra een grote bijdrage geleverd aan de modernisering van de Italiaanse kunst.

De op Sicilië geboren Consagra vetrok halverwege de jaren veertig naar Rome. Daar richtte hij met andere artistiekelingen de kunstenaarsgroep Forma op. De groep had als doel abstracte kunst meer aanzien te geven. Midden jaren vijftig brak Consagra internationaal door.

In 1960 ontving de beeldhouwer de grote sculptuurprijs van de Biennale van Venetië. Zijn werk is regelmatig tentoongesteld op de Bienalle, maar was ook te zien op tal van andere plaatsen in Europa en de Verenigde Staten.

Behalve ijzer en brons gebruikte Consagra regelmatig hout en steen. Zijn werken verbeelden vaak groepjes mensen. Consagra was ook essayist en kunstcriticus. In 1980 publiceerde hij zijn autobiografie 'Vita mia' (Mijn leven).

[Novum]

Gerelateerde Artikelen