Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Schwarzenegger viert 50 jaar Disneyland

Shownieuws

Arnold Schwarzenegger is zondag te gast in Disneyland. Het attractiepark in Californië viert dan zijn 50e verjaardag.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger is zondag te gast in het originele Dineyland. 's Werelds beroemdste attractiepark in Anaheim, Californië viert dan zijn 50e verjaardag. Tijdens een ceremonie bij het kasteel van Doorroosje zal de verjaardag van het park worden ingeluid. De festiviteiten zullen 18 maanden lang doorgaan.

Iedereen die zondag één van de elf Disneylandparken ter wereld bezoekt, kan de hele dag door gratis taart eten en een paar gouden Mickey Mouse-oren ophalen. Ook staat er veel vuurwerk gepland en krijgen vrijwel alle parken er nieuwe attracties bij.

Meer dan een halve eeuw geleden moest Walt Disney zijn zomerhuis in Palm Springs verkopen om de rekeningen van de verbouwing voor zijn nieuwe project te kunnen betalen. Toen Disneyland op 17 juli 1955 openging, raakte toiletten verstopt, was al het eten en drinken binnen een paar uur op en bleven alle vrouwen met hun hakken steken in nat asfalt. Die dag wordt nog steeds de 'zwarte zondag' van Disneyland genoemd.

Maar zelfs op die rampzalige dag was de invloed van Disneyland op de Amerikaanse cultuur voelbaar. Sinds de opening van het eerste park is er dan ook voortdurend geprobeerd het succes te verklaren. Honderden boeken en artikelen zijn eraan gewijd en op menig Amerikaanse universiteit zijn er colleges over te volgen. De directeur van Disneyland snapt al die studies niet en heeft een simpele verklaring voor het succes: "Iedereen is hier kind. Dat is alles."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen