Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zesde Harry Potter als warm broodje over de toonbank

Shownieuws

Naar verwachting zullen er de eerste 24 uur na het uitkomen van 'Harry Potter and the half-blood prince' zo'n tien miljoen exemplaren van worden verkocht.

Naar verwachting zullen er de eerste 24 uur na het uitkomen van 'Harry Potter and the half-blood prince' zo'n tien miljoen exemplaren van worden verkocht. Vrijdagnacht stonden er om klokslag twaalf uur engelse tijd wereldwijd duizenden mensen voor hun favoriete boekwinkel om een exemplaar van het zesde deel te bemachtigen.

J.K. Rowling, het brein achter het succes van Harry Potter, was zelf in Edinburgh in Schotland waar 70 gelukkige fans het middeleeuwse kasteel mochten betreden waar de schrijfster een stukje zou gaan voorlezen. "Veel van jullie vragen zullen in dit boek beantwoord worden", zei Rowling bij aankomst. "Ik kan niet wachten tot jullie het gelezen hebben."

Volgens critici is 'Harry Potter and the half-blood prince' net zo charmant, intelligent en hilarisch als de voorgaande delen. Harry zelf is inmiddels geen klein jongetje meer maar is uitgegroeid tot een jonge man. Voor hele jonge fans zal het boek dan ook niet meer geschikt zijn. En één ding is zeker: het wordt janken, janken en nog eens janken met dit boek. Het was al langer bekend dat er een belangrijk personage zou komen te overlijden. Maar wie het is wilde Rowling onder geen voorwaarde verklappen.

Het eerste Harry Potter boek kwam uit in 1997. Inmiddels zijn de boeken over de slimme tovenaarsleerling uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Er zijn 270 miljoen exemplaren van de Potterboeken verkocht, die vertaald zijn in 62 talen. Rowling mag zich dan ook de rijkste vrouw van Engeland noemen. Ze heeft bijna 1 miljard euro op haar bankrekening staan.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen