Kies je favoriete radiostation

Dossiers

James Blunt wil vooral zichzelf blijven

Shownieuws

De 28-jarige Britse singer/songwriter James Blunt wordt gezien als 'het nieuwste Britse supertalent' en hij staat op het punt Nederland te veroveren.

James Blunt wil vooral zichzelf blijven

De Engelse singer/songwriter James Blunt ziet overeenkomsten tussen zichzelf en Lou Reed, Neil Young en Paul Simon. Toch wil hij vooral zichzelf zijn. Zijn live shows omschrijft hij als een mix van de Eagles en Fleetwood Mac, met een beetje van Bob Dylan. De 28-jarige Blunt wordt gezien als 'het nieuwste Britse supertalent' en hij staat op het punt Nederland te veroveren.

De Brit heeft onlangs de single 'You're beautiful' van zijn debuutalbum 'Back to Bedlam' in Nederland uitgebracht. "De single gaat over mijn ex-vriendin, die ik tegenkwam in de Londense metro. Zij was met haar nieuwe vriendje, die ik nog nooit gezien had. We keken elkaar aan en wisselden geen woord", zegt Blunt tegen Novum Nieuws. "Ik heb haar sindsdien niet meer gezien."

Bedlam verwijst naar een psychiatrische inrichting in Londen, legt Blunt uit. "De nummers op mijn album gaan over privé-gedachten die ik normaal alleen voor mijzelf houd. Wij Britten zijn niet zo goed in het uitdrukken van gevoelens in een gesprek. Deze gedachten sluit ik normaal op in een kamertje in mijn eigen hoofd. Het album gaat over introvert zijn."

De muzikant heeft het album opgenomen in Los Angeles, waar hij samenwerkte met producer Tom Rothrock (Elton John en Elliott Smith). Hij nam de plaat op in de studio van de voormalige zangeres van de 4 Non Blondes Linda Perry, die eerder hits schreef en produceerde voor onder anderen Pink, Courtney Love en Christina Aguilera.

Linda Perry zag Blunt tijdens een optreden en direct na de show bood ze hem een contract aan. Blunt noemt de invloed van Perry 'enorm', omdat ze in hem geloofde en ervoor heeft gezorgd dat hij een platencontract kreeg. Artistiek en creatief heeft Perry bewust geen stempel gedrukt. "Ze wilde dat ik ging doen wat ik wilde doen. Maar ze is niet alleen een grote naam op het album, zonder haar zou dit album zoals het nu is niet bestaan."

Het nummer 'Goodbye my lover' heeft voor Blunt speciale herinneringen. Tijdens de opnames in L.A. logeerde de zanger bij actrice/auteur Carrie Fisher (prinses Leia in de 'Star Wars'-films). Hij nam het nummer op in haar badkamer, waar zij een piano heeft staan. "Ik vond het moeilijk om in de studio terug te gaan naar de emotie die ik had tijdens het schrijven van dit heel persoonlijke nummer. Ik zei tegen Tom: 'Kom, laten we het opnemen in de badkamer'. En is er een betere plek om een nummer op te nemen dan in de badkamer van Carrie Fisher?"

Toch ziet hij 'Goodbye my lover' liever niet als zijn volgende single. Blunt noemt het nummer te persoonlijk en privé om een single te kunnen zijn. "Het is een speciaal nummer voor mij, dat mij heel erg raakt. Iedereen heeft ervaring gehad met het uit elkaar gaan met iemand en veel mensen kunnen zich herkennen het nummer. Ik denk dat de meeste mensen die het album hebben, dit nummer liever ook niet als single zien."

Blunt staat in de Britse hitlijsten op een tweede plek met zijn single en ook op het Europese vaste land gaat het goed met zijn carrière. De zanger denkt dat hij zijn succes onder meer dankt aan geldbeluste platenmaatschappijen die consumenten hebben overspoeld met 'heel slechte' muziek van talentenshows als 'Idols'. "Ik denk dat consumenten en muziekliefhebbers er genoeg van hadden en nu muziek willen kopen waar ze van houden en plezier van hebben. Het werd tijd voor songwriters om goede en consistente nummers te schrijven. En dat is wat ik probeer te doen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen