Kies je favoriete radiostation

Dossiers

R.E.M.-hulde aan oppositieleidster uitgezonden in Birma

Shownieuws

Een liedje van de Amerikaanse rockband R.E.M. ter ere van de zestigste verjaardag van een Birmaanse oppositieleidster wordt zondag uitgezonden in Birma.

Een liedje van de Amerikaanse rockband R.E.M. ter ere van de zestigste verjaardag van de Birmaanse oppositieleidster Aung San Suu Kyi, wordt zondag uitgezonden in Birma. Het liedje zal via satelliettelevisie te zien zijn in het door een militaire junta geleide land. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie U.S. Campaign for Burma bekendgemaakt.

REM zingt het liedje zondag tijdens een concert in Dublin. Via het televisiestation van de dissidente Democratic Voice of Burma in Oslo wordt het liedje naar Birma gestraald. Twee miljoen satellietschotels kunnen het eerbetoon aan Suu Kyi opvangen en ongeveer tien miljoen van de 53 miljoen Birmanen kunnen het liedje beluisteren.

De uitzending is onderdeel van een serie protesten tegen de regering van Myanmar, zoals demonstraties bij Birmaanse ambassades. Bij een dergelijk protest in Kuala Lumpur arresteerde de Maleisische politie woensdag 68 Birmaanse burgers wegens illegale samenscholing, aldus de Maleisische mensenrechtengroepering Suaram.

Suu Kyi, leidster van de Nationale Liga voor Democratie, heeft huisarrest sinds een menigte junta-aanhangers haar konvooi aanviel toen ze meer dan twee jaar geleden het noorden van Birma bezocht. Ze werd al vaker vastgezet door de regering, zoals tussen 1989 en 1995. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen