Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini (91) overleden

Shownieuws

De wereldberoemde Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

De wereldberoemde Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt.

Giulini was onder andere dirigent bij de Scala van Milaan, van het Weens Symfonie Orkest en van het Los Angeles Philharmonic Orchestra, waar hij zijn loopbaan in 1985 afsloot. Giulini begon zijn carrière als altviolist. Zijn debuut als dirigent maakte hij in 1944 tijdens een concert waarmee de bevrijding van Rome werd gevierd. Kort na de oorlog werd hij chef-dirigent van de RAI-omroeporkesten in Milaan en Rome. Hij dirigeerde vooral symfonieën van Brahms, Bach, Mozart, Beethoven, Bruckner en Schubert en opera's van Mozart.

Giulini was een bescheiden, bijna ascetische man, die het dirigeren zag als een priesterlijke missie, een dienst voor de goden van de klassieke muziek. In Los Angeles, waar Danny Kaye naar zijn zeggen zijn enige vriend was, stelde zijn contract hem vrij van sociale verplichtingen.

"Ik zou willen benadrukken dat hij een dienaar van de muziek was, een man die niet gaf om uiterlijk vertoon", zei de Italiaanse muziekcriticus Giorgio Gualerze. "Hij was toegewijd aan de muziek en liet zich door niets afleiden."

Giulini werkte met diva's als Maria Callas (in 1956 in La Traviata), maar in 1967 besloot hij geen opera's meer te dirigeren, hij vond de repetitieperiodes daarvan te lang, maar alleen nog met orkesten te werken.

Een aantal van zijn plaatopnamen, met name Verdi's Requiem en Falstaff, worden door muziekkenners gekoesterd en veel Mozart-liefhebbers beschouwen zijn versie van Don Giovanni als de beste die ooit is verschenen.

Giulini werd op 9 mei 1914 geboren in Barletta, in de zuidelijke streek Puglia. In de Tweede Wereldoorlog ging hij als soldaat naar Joegoslavië, maar als tegenstander van het fascisme dook hij later onder. Als beginnend dirigent raakte hij bevriend met Arturo Toscanini, die hem bij zich thuis uitnodigde toen hij hem eens had zien optreden.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen