Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Juryleden ergerden zich aan moeder dager

Shownieuws

De leden van de jury die Michael Jackson vrijsprak van seksueel misbruik van een 13-jarige jongen blijken moeite te hebben gehad met de moeder van de dager.

De leden van de jury die Michael Jackson maandag vrijsprak van seksueel misbruik van een 13-jarige jongen blijken grote moeite te hebben gehad met de moeder van de dager, die hun tijdens haar warrige en inconsistente getuigenis een onaangenaam gevoel bezorgde. Leden van de jury zeiden zich met name te hebben geërgerd toen de moeder vanuit het getuigenbankje met haar vingers naar hen knipte. "Ik dacht, 'Knip je vingers niet naar me, dame' " zei jurylid nummer 5, een gepensioneerde weduwe.

De juryleden kwamen maandag aan het woord tijdens een strak geregisseerde persconferentie die werd gegeven in een rechtszaal die het aanzien had van een televisiestudio. Op hun eigen verzoek werden ze aangeduid met een nummer, maar tijdens afzonderlijke gesprekken met journalisten noemden sommigen toch hun naam. Jurylid nummer 1 bijvoorbeeld, de 62-jarige Raymond Hultman, zei bij zich thuis tegen het persbureau Associated Press te geloven dat Jackson zeker twee jongens seksueel heeft misbruikt, maar niet de dager. Omdat hij twijfelde aan diens geloofwaardigheid, stemde hij voor vrijspraak. "Dat betekent niet dat hij een onschuldig man is", zei Hultman. "Hij is alleen niet schuldig aan de misdrijven die hem ten laste waren gelegd."

De voorzitter van de jury, wiens naam later Paul Rodriguez bleek te luiden, zei dat de juryleden aan het begin van hun beraad hadden afgesproken Jackson te behandelen als elk ander willekeurig persoon en hun best te doen zijn sterrenstatus buiten beschouwing te laten. Volgens Rodriguez lukte dat ook. Hij zei ook dat de jury in het bewijsmateriaal geen 'smoking gun' had kunnen ontdekken.

"We hadden denk ik overtuigender bewijs verwacht, maar dat was er gewoon niet", zei hij. De jury had ook moeite met het beeld dat het openbaar ministerie schetste van de volgorde van de gebeurtenissen. Zo achtte de jury het onwaarschijnlijk dat Jackson zich zoals het OM zei aan de jongen vergreep terwijl hij net de halve wereld over zich heen had gekregen omdat hij in een televisiedocumentaire had onthuld dat hij jongens bij zich in bed liet slapen.

Jurylid nummer 10, een 45-jarige vrouw met een volwassen kind en twee tienerzoons, zei: "Welke moeder die ze op een rijtje heeft zou dat toestaan? Toestaan dat je kind met iemand slaapt. Niet zozeer met Michael Jackson, maar met wie dan ook. Dat is iets waar moeders zich van nature zorgen over maken."

Rodriguez zei het gevoel te hebben gehad dat de moeder zich speciaal tot hem richtte omdat hij een latino is.

"De moeder, toen ze naar me keek en een paar keer met haar vingers knipte en zei: 'U kent onze cultuur' en naar me knipoogde, toen dacht ik: Nee, zo is onze cultuur niet." Hij vertelde ook dat de jury slechts twee stemrondes hield.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen