Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kristallen Film voor 'Stand van de maan'

Shownieuws

De documentaire 'Stand van de maan' wordt bekroond met de eerste Kristallen Film. De film van Leonard Retel Helmrich trok 10.000 bezoekers naar de bioscoop.

'Stand van de maan' wordt bekroond met de eerste Kristallen Film. De documentaire van Leonard Retel Helmrich trok tienduizend bezoekers naar de bioscoop. Producent Hetty Naaijkens- Retel Helmrich neemt de prijs maandag in het Ketelhuis in Amsterdam in ontvangst. De prijs bestaat uit twee trofeeën, voor producent en regisseur. In de beelden is een stilstaand beeld uit de film verwerkt.

De documentaire is een portret van drie generaties van een gezin in Jakarta. Zij worstelen met de heersende religie en de keuze tussen stad en platteland. 'Stand van de maan' is vorig jaar op het Idfa bekroond met de VPRO Joris Ivens Award voor beste lange documentaire. Ook kreeg de film dit jaar de Grote Juryprijs op het Sundance Film Festival. De documentaire is na 'Stand van de zon' (2002) het tweede deel in een drieluik over 'gewone' mensen in Indonesië.

Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film introduceerden de Kristallen Film in april. De initiatiefnemers willen met deze onderscheiding Nederlandse documentairemakers stimuleren. In 2001 werden al de Gouden Film en Platina Film geïntroduceerd. Nederlandse films die honderdduizend bezoekers trekken, worden onderscheiden met de Gouden Film. De Platina Film is voor films die meer dan vierhonderdduizend bezoekers naar de bioscoop weten te krijgen. De laatste twee prijzen kunnen worden toegekend aan speelfilms en documentaires. De Kristallen Film wordt exclusief toegekend aan documentaires.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen