Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Actrice Anne Bancroft (73) overleden

Shownieuws

In New York is maandag op 73-jarige leeftijd de Amerikaanse filmactrice en toneelspeelster Anne Bancroft overleden. Bancroft ontving in 1962 een Oscar.

De Amerikaanse actrice Anne Bancroft is maandag op 73-jarige leeftijd overleden aan baarmoederhalskanker. Bancroft kreeg in 1962 de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in de film ‘The miracle worker’, maar is het bekendst door haar rol in ‘The graduate’ uit 1967, waarin ze als Mrs. Robinson het vriendje van haar dochter, een jonge Dustin Hoffman, verleidt.

Bancroft, wiens echte naam Anna Maria Louise Italiano luidde, werd in 1931 als dochter van Italiaanse immigranten geboren in The Bronx in New York. Ze begon haar acteercarrière begin jaren '50 bij de televisie. In twee jaar tijd speelde ze vijftig rollen en in 1952 kreeg ze een contract bij filmmaatschappij Twentieth Century Fox.

Ze was in die eerste jaren uitsluitend te zien in B-films en in 1958 stapte ze over naar Broadway. In datzelfde jaar won ze haar eerste Tony, de hoogste Amerikaanse toneelonderscheiding, voor haar rol in ‘Two for the seesaw’, waarin ze tegenover Henry Fonda stond. In 1962 speelde ze voor het eerst sinds haar overstap naar het toneel weer in een film. Dat was ‘The miracle worker’, waarin ze een lerares speelde.

In 1964 trouwde ze met komiek en regisseur Mel Brooks, die ze had ontmoet tijdens de repetities voor een optreden in de tv-show van Perry Como. De volgende dag zei ze tegen haar psychiater: “Laten we hier een beetje mee opschieten. Ik ben de ware tegengekomen." Haar huwelijk met Brooks, van wie ze in 1972 een zoon kreeg, hield tot haar dood stand.

Bancroft zelf was niet onverdeeld gelukkig met de roem die haar rol in ‘The graduate’ haar bezorgde. Twee jaar geleden zei ze in een interview: “Het verbaast me dat, als je kijkt naar alles wat ik heb gedaan, en sommige dingen waren echt heel goed, dat niemand het over ‘The miracle worker’ heeft. Het is altijd maar weer Mrs. Robinson. Het stoort me een beetje dat mensen daar zijn blijven steken." Ze zei ook dat vrijwel iedereen haar had afgeraden de rol aan te nemen, omdat het ‘alleen maar over seks met een jongere man’ ging.

De regisseur van ‘The graduate’, Mike Nichols, noemde Bancroft een meesterlijke actrice. “Haar combinatie van intelligentie, humor, eerlijkheid en gezond verstand zag je bij geen enkele andere artiest", zei hij in reactie op haar dood. “Haar schoonheid paste zich aan aan haar rollen en omdat ze een perfecte actrice was veranderde ze voor elke rol totaal."

Patty Duke, die in de toneelversie van ‘The miracle worker’ haar tegenspeelster was, zei dat geen superlatief toereikend is om te beschrijven hoe het was om met Bancroft te werken. “De meeste avonden voelde het alsof we één waren", zei ze.

Na 1962 werd ze nog vier keer genomineerd voor een Oscar: voor ‘The pumpkin eater’ (1964), ‘The graduate’, ‘The turning point’ (1977) en ‘Agnes of god’ (1985). Enkele andere films waarin ze speelde zijn ‘The elephant man’, 'Night mother’ en ‘Torch song trilogy’. Haar laatste film was ‘Up at the villla’ uit 2000.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen