Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter herkent zijn Calimerolandje weer (72)

Columns

In november vroegen mensen mij hoe het nu was om in zo'n land te wonen waar de verkiezingscampagne nergens over gaat. U weet het nog wel: Sjors moest herkozen worden, maar Sjon de veteraan dacht dat hij het allemaal wel beter kon. En dus werd zijn oorlogsverleden erbij gehaald, en ook dat van Sjors. Dat wil zeggen, voor zover dat bestond.

Met enig gevoel van superioriteit keken jullie naar het land waar vier jaar daarvoor de verkiezingen in totale chaos veranderden met de ponskaarten in Florida. Inmiddels was ik naar Ohio verhuisd en dat bleek een goeie keus want dat zou het volgende Florida worden. De minister van 'binnenstaatse' zaken en dus chef verkiezingen van Ohio was tevens ook nationaal campagne-iets van Bush, en eerlijk kon het niet worden. Bush was een bangmaker want hij zei dat de wereld (de VS dus) zou vergaan als men niet op hem zou stemmen, en het Kerry-kamp vergeleek Bush gewoon met Hitler.

Rechtzaken en advertenties vol modder vlogen voor de lucht, Broes de Bos werd erbij gehaald, maar het haalde allemaal niets uit want Sjors werd gewoon stevig herkozen. En Sjon is inmiddels gewoon weer een irritante en nietszeggende senator.

Ook werden hier in Ohio en Columbus met grote meerderheden respectievelijk het homohuwelijk en roken op openbare plekken verboden. Ik waarschuwde nog voor het concept referendum, maar het hielp allemaal niks uit, jullie in Neederland waren koppig en wilden ook een referendum, want jullie konden het allemaal beter.

Nou, ik weet niet hoe jullie het daar in Neederland beleefd hebben, maar ik heb me hier kostelijk vermaakt. Even kijken, Donner beloofde een oorlog en Brinkhorst - toch zelf minister van energie – riep dat het licht uit zou gaan. Paul Witteman verbrak het record lief interviewen met Kok. Terwijl Chirac in Frankrijk beweerde dat Frankrijk (de grote landen dus) meer macht zouden krijgen, beweerde Balkje in Neederland vrolijk het tegenovergestelde. Lachen was ook dat Donner en Lubbers maar vonden dat als je eigenlijk niet wist waar het over ging, je maar niet moest gaan stemmen, want stemmen over iets waar je geen verstand van hebt is 'stom'.

Jan Maorijnissen daarentegen vond dat je vooral 'tegen' moest stemmen als niet wist waar het over ging. Dat klinkt al een stuk verstandiger niet? Oh ja, en hij vond het een schande dat ik een postzegel op mijn briefstem moest plakken. Wel Jan, ook in het land waar de posterijen een grondwettelijke overheidstaak zijn (!) moet de postbode gewoon betaald worden hoor.

Volgens Wilders werd het gelukkig geen oorlog, maar zouden de Turken met miljoenen binnenstromen en al onze baantjes overnemen. En dan waren er ook nog de mensen die van alles riepen over de euro. De LPF was tegen omdat Pim het zo gewild zou hebben, en de SGP omdat er geen verwijzing naar god in de inleiding van de grondwet stond. Ik dacht nog, streep die 'r' en 'n' weg, en het staat er wel. Zelfs de bloody London Zoo werd erbij gesleept om het neekamp te versterken. Ik stel me dan voor dat ijsberen denken dat Wilders' blonde coup en knap ijspuppie is, maar dan sla ik echt op hol.

Kort samengevat: Het ging nergens over, net als hier in de VS.

En erger nog, net als hier in de VS deed de pers he-le-maal niks aan feiten checken. Feiten checken da's tegenwoordig een voorstander 2 minuten laten blaten, en dan een tegenstander, en dan snel nog wat gekwebbel 'van de straat' dat liefst nog minder coherent is dan Johan Cruijf. FOXNEWS noemt dat 'Fair and balanced', en in Neederland is het ook de norm geworden.

Of je laat een professor aan het woord, zoals in Buitenhof. Die zijn slim en hebben dus vast wel gelijk. Ik zal jullie uit de droom helpen, ik werk ook met professoren en het zijn gewoon mensen die afspraken niet nakomen totdat je tegen ze schreeuwt dat ze geen geld meer krijgen als ze hun stukje niet inleveren!

Maar goed, terug naar de Neederlandse pers. Niemand echter die op het idee kwam om eens uit te vogelen hoe dat nu zat met die euro. Niemand die eens ff de stemmen natelde in de grondwet om uit te tellen of nu Chirac, Happy Potter of van Bommel gelijk had met die invloed van grote en kleine landen. Niemand die uitlegde dat juist Polen en Spanje een heel stuk van hun macht moeten inleveren onder de nieuwe grondwet. Niemand die opmerkte dat Ierland net zo bang is als Neederland om zijn abortusbeleid te moeten opgeven.

Niemand die uitlegde dat we de Turken 40 jaar geleden al gevraagd hebben om onze kutklusjes op te knappen, en dat die het nu lastig hebben omdat ze verdrongen worden door de Polen. Ja, die zijn makkelijker, want die kun je in het weekend tenminste nog terugsturen. Scheelt weer met de woningnood. Overigens hoef je je helemaal geen zorgen te maken over Turken of Polen, je moet je zorgen maken over Chinezen en Indiërs die je baan komen inpikken. Daar zijn er veel meer van, en het erge is dat zij wél naar school gegaan zijn. Hier in de VS welteverstaan. Ik zit regelmatig collegezalen waar de meerderheid van Aziatische afkomst is.

Terwijl Neederland ondertussen trots is op zijn tegenstem en helemaal gloeit dat er eindelijk eens iemand in het buitenland aandacht aan ons geeft, heeft niemand door hoe puberaal jullie tegenstem eigenlijk was. 'Oh, kijk, beelden van fietsers in Amsterdam op CNN!' Bad news is better than no news, zo lijkt het wel.

Ff wakker worden mensen. Het feit dat dit de énige keer is dat het buitenland aandacht aan ons geeft, moet toch een aanwijzing zijn hoe onbelangrijk Neederland is in de wereld? Maar nee, Neederland droomt er graag van bij de grote jongens te horen. Hoe fout gaat het met je als je er geen genoeg van kunt krijgen dat je op Al Jazeera staat?

Als jullie niet weten waar Ohio ligt, waarom zou een Ohian dan weten waar Neederland ligt? Ohio is 2,5 keer zo groot als Neederland, en heeft 13 miljoen inwoners. Dichterbij huis dan? Kan iemand op een blinde kaart Noordrijn-westfalen in Duitsland aanwijzen? Daar wonen meer mensen dan in Neederland. Neederland wordt geen provincie van Europa. De Beneelux ís een provincie van Europa, en Neederland is daar een klein hoekje van.

Ik heb de afgelopen dagen vooral eens de Amerikaanse, Britse, Belgische, Franse en Duitse pers in de gaten gehouden. Ik schrijf deze column omdat mij opviel dat ze allemaal genadeloos doorhadden dat dat hele Neederlandse 'nee' gewoon geen enkel rationeel argument had. Ergens op een Engelse site stond het kort en krachtig: 'If they don't trust their own politicians, they should vote for other people and not waste our time with it'. Ofwel: Los je eigen problemen in je eigen polder op, en val ons er niet mee lastig!

Anders gezegd: het enige bericht dat ik de afgelopen dagen tegenkwam over Neederland dat níet over het referendum ging, was dit waarom bericht wordt over Staphorst dat vloeken wil verbieden, compleet met een url maar de Bond tegen vloeken. Dát is het beeld dat het buitenland nu van Neederland heeft. Een voorheen tolerant landje, waar je nu niet eens meer mag vloeken. Bush kan tevreden zijn.

Veel plezier daar, ik blijf nog lekker een tijdje hier.
Groeten uit Columbus,

Jasper,
Uw Vliegende Radiowereldreporter

PS: Mijn stem? Ik heb blanco gestemd: zowel onder de oude verdragen als onder de nieuwe grondwet blijft Europa een ondemocratisch zootje. Waarom dan voor of tegen stemmen? Overigens is de angst van onze provincies om macht over te dragen aan de Republiek der Lage Landen de ondergang van die Republiek geworden. Omdat de heren handelaars liever geld uitgaven aan boten dan aan een leger, kon ene Napoleon de boel vrij simpeltjes overnemen.

Gerelateerde Artikelen