Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eenheidsworst

Columns

Met verbazing heb ik het artikel "Radiozenders in financiële zorgen" gelezen. Alsof dit nieuws is. Dat was iets wat al voor de verkapte veiling bekend was. Molenstenen? Welnee... Nou, bijna dan. Voor een aantal gegadigden zijn de uitgaven extreem geweest.

Neem bijvoorbeeld Rebecca uit het oosten des lands. Op de een of andere manier sloeg het format maar matig aan en is de zender verkocht aan een andere al uitzendende gegadigde uit de Randstad. Sta er niet vreemd van te kijken als u in het westen dezelfde playlist hoort als in het noorden en oosten van het land. Da's heel normaal. WaterstadFM, Freez en Radio Continue zijn nu in het noorden nog de mooie en aparte smaken in het assortiment.

En zo zijn er wel meer stations aan te merken die door te grote investeringen dat geld niet gaan terugverdienen en dus moeten vrezen voor hun ondergang. Zoals radiozenders in de Randstad. Deze stations hebben de eigenschappen van een kat. Minstens 7 levens, of wel meer. Een enkel station heeft voor relatief dure technische oplossingen gekozen terwijl ook goedkopere oplossingen binnen handbereik waren.

De grotere, landelijke, stations gaan het wel redden. Ome John heeft genoeg geld en ook de firma Sky gaat het zeker redden. Of RTL het speeltje RTL-FM draaiende wil houden, dat is de vraag. De investeringen van BNR zijn zo minimaal geweest dat de paar beursgenoteerde suikerooms deze "Beursplein5" zender echt wel aan de praat zullen houden. Leuke zender voor de goed aangeboorde lucratieve doelgroep, niet voor het grote publiek.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de radiostations op de middengolf. De gelukkigen (enkeling daargelaten) daarvan krijgen de zenders niet eens in de lucht. Of de mast krijgt pardoes valneigingen en is niet meer overeind te krijgen. De fanatieke middengolf luisteraars blijven de wandelgangverhalen die zeggen dat men binnenkort in de ether komt maar geloven. Het meest recente voorbeeld daarvan is Radio Waddenzee. Vol trots wordt door een liefhebber in de nieuwsgroep(en) aangekondigd dat de zender een testuitzending op internet gaat doen. Ja, op internet. Nu de ether nog...

Ook klaagt men in het artikel dat wat uitgezonden wordt teveel eenheidsworst is. Niet klagen, vind ik. De overheid heeft dit geheel aan zichzelf te wijten. De voorwaarden daarvoor zijn of te summier geweest (zie RTL-FM) of worden met voeten getreden. Van dat laatste geef ik geen voorbeeld, maar de opgelegde (regionale) informatievoorziening laat te wensen over.

In het artikel heeft men het over de strenge richtlijnen. Of die gewerkt hebben weten we in januari 2005 als deze bekend worden gemaakt. Nou, ga er maar vanuit dat de overheid vindt dat die richtlijnen gewerkt hebben...

Ik vraag me werkelijk af of de gemiddelde luisteraar er wakker van zal liggen of een zender nou verdwijnt of niet. Er zijn maar een paar toppers in Nederland. En het maakt de luisteraars niet uit waar die (bijvoorbeeld Rob Stenders) werken. Men schakelt net zo makkelijk over van 3FM naar YorinFM. Of terug.

Er is maar 1 luisteraar heel tevreden. En dat is onze Zalm. Want die zwemt in het geld.
Eric

Gerelateerde Artikelen