Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de verkiezende Staten: Sjon en Broes de Bos (59)

Columns

Na drie columns over de visuele middelen die ingezet worden in de verkiezingscampagne hier, nu eentje over een ander medium: de verkiezingsbijeenkomst. Afgelopen donderdagochtend zat kwam er een e-mailtje binnen met dit onderwerp: 'Information about Kerry visit'.

Ik dacht nog: 'Is 'ie nu alweer in Columbus?', want zo langzamerhand begint iedereen hier zich toch wel redelijk te ergeren aan Kerry en Bush. Om de week weer wegafzettingen en de bijbehorende files omdat een van de twee (of een van hun hulpjes Dik en Sjon de tweede) weer de boel komt ophouden.

Vrijdag kwamen Bush en Schwarzenegger langs en de verkeersinfo ging letterlijk als volgt: 'W's back in town again, so expect a couple of roadblocks around the Arena, and on 670, you know the drill' (670 is de weg van het vliegveld naar downtown waar ook de lokale Arena ligt, alwaar Sjors en Ahnold optraden).

Maar terug naar mijn mailtje. De eerste zin: 'Information on parking and traffic changes for Kerry visit Streets near venue will close at 11 a.m. on Thursday'.
Jawel, weer parkeer- en verkeergezeik. Nu is dat vanwege alle bouwprojecten hier op de campus dagelijks troef, maar niet dat we echt zitten te wachten op nog meer ellende.

'Democratic Presidential candidate John Kerry has reserved the south Oval for a campaign rally on Thursday (10/28). The rally will feature a brief appearance by musician Bruce Springsteen and also will include local Democratic candidates. The event is tentatively set to begin at 6:30 p.m. on the lawn, which is located at the corner of West 12th Avenue and College Road.'

En ineens was ik wakker. Bruce Springsteen? Gratis? Voor niks? Ja, daar wil ik wel heen! En het is maar tien minuten fietsen, dus ik had al snel een kaartje geprint (dat moest nog wel).

'Gates to the rally open at 4 p.m. and visitors should expect to pass through metal detectors and have their belongings checked before entering the secured area '

Ook de presidentskandidaat krijgt hier bescherming van de 'secret service', en die jongens gaan niet over een nacht ijs met hun bescherming, en dus moeten alle 40.000 bezoekers die binnen willen gefouilleerd worden. Daar had ik geen zin in en dus liep ik maar om de boel heen om eens te kijken of er van achter niet nog iets te zien was, en jawel, daar kon je naar binnen zonder fouillering en zo kwamen we nog mooi achteraan te staan. Als je de moeite neemt om op Amerika Kiest  naar het filmpje 'John Kerry in Ohio' te zoeken, zie je ergens achter in het publiek een grote O (van Ohio) staan, en daar stond ik dus nog achter.

'No outside signs, large bags or umbrellas will be allowed.'

Dat vond ik nogal flauw, maar later begreep ik waarom. Want buiten het hek stonden natuurlijk nog een paar Bush fans, ook met keurig voorgeprinte Bush bordjes. En die wil je niet in het publiek zien. De enige leuk grap van de avond was dat die Bush fans natuurlijk steeds 'Four more years' stonden te roepen, en dat de Kerry fans dan 'Five more days' terug riepen.

Enfin, na anderhalf uur wachten begon het eindelijk. Eerst opende de burgermeester van Columbus de boel met wat leuke opmerkingen dat the Ohio State University natuurlijk de trots van de stad en de staat is, en daarna mocht John Glenn het overnemen. John Glenn is de bekende astronaut die ooit als eerste drie rondjes om de aarde vloog. Daarna werd hij een zeer verdienstelijk senator voor Ohio.

Hij sprak klare woorden over Bush. 'Kerry een flip flopper? Kijk eens naar Bush! Wel massa vernietigings wapens, of toch niet? Eerst naar de VN, toen weer niet, nu weer wel.' Enzovoorts. Leuk en to the point.

Vervolgens kondigde hij Bruce 'the Boss' Springsteen aan. Een man die net als Kerry 'born in the USA' is, en ook net als Kerry 'born to run'. Errug gaaf. Iemand had hem toch die titels allemaal maar mooi ingefluisterd. Zelfs Bruce was ervan onder de indruk. Wie had ooit gedacht dat 'the Boss' nog eens door een bejaarde astronaut geïntroduceerd zou worden?

Bruce was in drie lettergrepen ge-wel-dig. Ik heb in mijn leven toch wel eens een paar concerten gezien, en zeker heel wat bands zien vechten om een publiek een beetje in the mood te krijgen, maar Bruce flikte het met een gitaar en een mondharmonica in ongeveer 5 noten. Ik vind dat knap. Petje af!

Tot slot kwam John Kerry aan het woord. Ik zou denken dat na een dergelijk voorprogramma iemand het toch makkelijk zou moeten hebben om een goeie indruk te maken. Maar helaas. Iedereen heeft het vermoeden al, maar ik kan het nu bevestigen uit eigen waarneming: de man heeft de uitstraling van een natte spons. Zo'n sponsje dat je op je aanrecht hebt liggen, en dat eigenlijk al lang weggegooid had moeten worden. Een ijskast heeft er een warme uitstraling bij.

Ik ben blij dat ik hier niet hoef te stemmen. In Ohio kun je niet op Ralph Nader stemmen, anders zou ik het nog wel geweten hebben, maar nu ik weet het niet meer. Bush heeft er een puinhoop van Amerikaans formaat gemaakt (alles is groter hier), maar of Kerry het ook maar iets beter zou doen? Ik heb er geen vertrouwen in gekregen.

South Park ging afgelopen week over de verkiezing van hun nieuwe schoolmascotte. De keus was tussen een 'Giant Douche' en een 'Turd Sandwich'. Een douchekop (waarbij het woord douche nog een seksuele connotatie heeft) en een broodje poep dus.

Ik vond het een goeie vergelijking.

Vriendelijke groet,
Jasper,
Uw Vliegende radiowereldreporter uit de battleground state Ohio

PS: Als ik uit had kunnen vogelen hoe ik bij Sjors en Ahnold was binnen gekomen was ik daar natuurlijk ook naartoe gegaan. Helaas moet je het met een verslag van Amerika Kiest  doen. Zoek naar het filmpje 'Verslag van de campagnebijeenkomst van Bush in Ohio'

PPS: Houd de verkiezingsnacht van Radio 1 in de gaten als je mijn stem eens wilt horen.

Gerelateerde Artikelen