Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De Marconi Awards ?

Columns

De Marconi Awards: deskundig en onafhankelijk. Want zo hoort het, toch?
Een kort stukje geschiedenis. Begin 20e eeuw verrichtte de Italiaanse wetenschapper Marconi diverse onderzoeken op het gebied van radiocommunicatie. Mede dankzij hem kunnen we dagelijks genieten van talloze radioprogramma’s. De Marconi Award zou dus een leuke prijs kunnen zijn voor iemand die nieuwe ontwikkelingen op het gebied van (multi-)media verricht. Dat is het echter niet.

In Nederland worden de Marconi Awards jaarlijks uitgereikt in diverse categorieën op het gebied van radio. Zo zijn daar onderscheidingen voor beste presentator, beste programma, beste zender, beste aanstormend talent en een oeuvreprijs. Eén en ander is een initiatief van het omroepvakblad Broadcast Magazine.

Deze week werden de genomineerden voor de Marconi Awards 2004 bekend gemaakt. Een deskundige en bovenal onafhankelijke jury bepaalt welke personen en programma’s er genomineerd worden. Misschien handig om vooraf even de Dikke Vandale open te slaan. Bij de O van onafhankelijk staat de volgende definitie te lezen:

on·af·han·ke·lijk (bn.)
1 zelfstandig <=> afhankelijk
2 niet door iets bepaald of geregeld => apart; <=> afhankelijk
(Bron: www.vandale.nl)

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de vier personen die in de jury zitten, zoveel mogelijk uit diverse radiotakken, -zenders en –omroepen moeten komen. Eens kijken wie er in die jury zitting hebben.

Om te beginnen Hans Schiffers (Avro/Radio 2) en Arjan Snijders (Avro/Radio 2). Dat is natuurlijk om aan te tonen dat de Avro een heel diverse omroep is. Kan niet anders. Gelukkig zijn er maar liefst 2 andere juryleden: Martijn de Keizer (werkte o.a. voor Business Nieuws Radio) en tenslotte Rob Stenders (Yorin FM). Blijkbaar heeft de persoon die dit kwartet bij elkaar heeft gebracht niet dezelfde Dikke Vandale als de meeste mensen in de kast staan. Of uitgerekend de pagina met de definitie van het woord ‘onafhankelijk’ is per ongeluk verdwenen.

In de categorie ‘Beste Programma’ zijn ‘Jensen In De Middag’en ‘Mark In The Dark’ (beide Yorin FM) genomineerd. Laatstgenoemde is net weer drie maanden op de landelijke radio en maakt nu al meteen kans op een prijs. En aan wie had presentator Mark van den Akker die comeback ook alweer te danken? Heette die man niet Stenders? Robert Jensen moet natuurlijk te alle tijden te vriend worden gehouden. Voor je het weet sta je op straat. Voor Stenders niet zo erg, 3FM ontvangt hem uiteraard met open armen, maar de bankrekening van Rob is dan toch minder enthousiast. Daar moet het komende jaar nog even wat worden bijgeschreven alvorens dhr. Stenders laat weten dat ‘commerciële radio toch niets voor hem is’. Gevolg: de dikke auto’s van Rob, Fred, Henkjan, Margreet, Eric Dikeb, Maurice Verschuuren, wellicht zelfs Henk Westbroek en de lelijke eend van Mark van den Akker staan straks weer keurig op de parkeerplaats bij de Peperbus op het Mediapark.

Dus moet Stenders ook daar nog even vrienden maken. Lees: Gerard Ekdom en Giel Beelen een nominatie voor de beste dj toeschuiven. Bij eerstgenoemde dachten Avro-collega’s Hans Schiffers en Arjan Snijders zelfs nog even dat het hun eigen idee was. Valt mee; bij het zien van een vallende ster wenst Stenders namelijk telkens dat zijn oogappel Ekdom ook fijn bij Yorin FM komt werken. Zelfs Giels vriendinnetje Marisa Heutink staat op de nominatielijst voor de Marconi Award. Haar eerste reactie was: ‘genomineerd voor een Macaroni Award? Ik? Maar ik houd helemaal niet van Italiaans.’

Hebben de andere juryleden dan geen mening? Tuurlijk wel. En dus nomineert Antenne 2-redacteur Arjan Snijders Antenne 2-presentator Roeland van Zeijst. Martijn de Keizer speelt BNR-vriend Niels Heithuis een nominatie toe en zorgt er bovendien voor dat een zender die het op alle fronten aflegt tegen Radio 1, kans maakt op de titel ‘beste radiozender’.
 
FunX nomineren voor een Stenders Awa…eeeh Marconi Award, da’s lekker politiek correct. Hetzelfde geldt voor een EO-presentator en een cultuurprogramma van Radio 1 (NPS). Kun je als objectieve en onafhankelijke jury toch altijd zeggen dat je echt voor kwaliteit gaat. Gelukkig was de hoogmoed van Stenders nog net niet zo groot dat-ie Yorin FM nomineerde als beste radiozender, ten koste van Radio 538. Ook hij snapt de betekenis van ruim 9% verschil in marktaandeel.

En tot slot genomineerd: aanstormend talent Michiel Veenstra (Radio Veronica). Leuk voor hem, en zeker niet onterecht. Maar waarom wel Michiel Veenstra en niet (ook) Dennis Ruyer, Lindo Duvall of Coen Swijnenberg? Misschien voor sommige mensen aardig om een nachtje van wakker te liggen. Die nacht kan echter beter worden besteed aan een brief. Een brief naar de makers van het bekendste woordenboek van Nederland. Ergens bij de letter O staat namelijk een woord, waarvan de definitie niet blijkt te kloppen.

Peter Kortenaar

Gerelateerde Artikelen