Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De luistercijfers (Season 2, Episode 5)

Columns

Vandaag, in het vijfde en laatste deel van deze serie, een overzicht van de ontwikkelingen per radioconcern. En die zijn grappig, opvallend en gênant. Vandaar een grafiekje erbij.
Dit zijn de marktaandelen in de groep 20-34 van de grote concerns: Sky Radio, Talpa, RTL Nederland, VRON en de Publieke omroep. U ziet het: Radio 538 is in deze groep groter dan de drie Sky Radio zenders bij elkaar opgeteld (Sky, Veronica, Classic FM), maar ze hebben –hoe amusant- ook de vijf publieke zenders achter zich gelaten.

AUW!

Wat een afgang zeg. Vier landelijk dekkende FM-netten (waarvan er 2 worden gebruikt door semi-commerciële verdiennetten die gewoon een groot marktaandeel moeten behalen van de publiek omroep) plus een loeisterke AM-zender zijn niet voldoende voor de publieke omroepen om Radio 538, met 1 zender en 1 FM-net dat niet eens landelijk dekkend is, voor te blijven. De vernedering wordt nog groter als je beseft dat 538 op de eerste plek blijft staan als je de regionale publieke omroepen (dertien stuks) bij de cijfers van de landelijke omroepen optelt. Dan kunnen ze zelfs met 18 radiostations (gezamenlijke etherdekking zo’n 700 procent) Radio 538 nog niet verslaan (70 procent etherdekking)!

De daling van Radio 3FM is overigens bijna integraal terug te zien in deze grafiek. Het gaat nu zo hard dat de publieke omroepen ook wel eens ingehaald zouden kunnen gaan worden door Sky Radio. Met andere woorden: de daling van Sky is redelijk pittig, maar dat kan niet voorkomen dat die binnenkort ook over de publieke zenders heen gaan. Het verschil is nu nog maar 0,5 procent.

Dubbel AUW.

Ondertussen zijn Talpa en RTL ook aan het knokken. RTL is trouwens al over Talpa heen gegaan. Dat komt door de rappe groei van Yorin FM. In de groep 10+ zorgt Radio 10 Gold er overigens voor dat er nog een straatlengte verschil zit tussen beide bedrijven. Als de groei van Yorin doorzet ligt het in de lijn der verwachting dat RTL boven Talpa blijft staan. Da’s natuurlijk leuk voor RTL.

In de groep 10+ liggen de onderlinge verhoudingen natuurlijk heel anders. Daar is de publieke omroep nog steeds met een straatlengte voorspong marktleider (27,9%), op respectabele afstand gevolgd door Sky Radio (16,5%) en Radio 538 (12,2%).

Neemt niet weg dat de publieke omroep flinke tikken krijgt. Sky Radio moet ook fors inleveren, wat wordt veroorzaakt door zowel de zwakke prestaties van Veronica als de daling van Sky Radio zelf. Talpa is al een tijdje redelijk stabiel en RTL Nederland groeit.

En Radio 538 is de grote winnaar voorlopig. Tijd voor een concurrentje voor Radio 538? En dan niet een concurrent zoals het oude Yorin, maar een echte challenger. Want, hoe dan ook, Sky Radio en Radio 538 zijn allebei erg groot. Voor de concurrentie zou het leuk zijn als die eens even wat kleiner worden.

Tot zover.

De beloofde Excel sheet is hierte downloaden.

Gr.,
Michiel van Diesen

Gerelateerde Artikelen