Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De hypocrisie van de TROS

Columns

De TROS roept, voor de zoveelste keer, dat ze het publieke bestel wil verlaten. Goed, goed, goed! De TROS voegt sowieso al amper wat toe aan het bestel en programmeert vooral entertainment, bij voorkeur low-budget gemaakt. Ik bedoel, je kunt 1 tegen 100 er niet van betichten dat het een programma is dat kwalitatief en hoogstaand is, toch? Daarnaast is het zwaar gesponsord. En het door opblaaspop Nance gepresenteerde Lingo is ook niet bepaald op niveau.

Toch schiet een deel van Nederland in de stress als de TROS weer eens brult het bestel te willen verlaten. Terwijl de TROS ­en dan met name beroepsdemagoog en voorzitter Van Doodewaerd- het vooral gebruikt om wat druk te zetten op de politieke ketel. Want iedereen weet dat de TROS geen moment serieus zal overwegen echt commercieel te worden. Immers, als publieke omroep krijgen ze jaarlijks een niet onaanzienlijke bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om de pulp die ze maken uit te zenden. Daarnaast doneert de STER ook nog eens het een en ander aan de duurste familie van Nederland. Je bent natuurlijk hartstikke gek als je zo’n luxueuze positie inruilt voor een commercieel bestaan.

D’r zou eigenlijk helemaal niemand wakker moeten liggen van een uit het bestel tredende TROS. Opgeruimd staat netjes, zijn we daar ook weer van af. Maar onlangs kwam de TROS met plannen om uit het bestel te stappen die toch wel erg asociaal en hypocriet zijn. D’r zit dus een hele vette adder onder het Trossige gras.

Ze willen namelijk wel uit het bestel maar niet de subsidie verliezen die ze jaarlijks krijgen. Met andere woorden: ze willen een eigen zender, met een forse subsidie van de Nederlandse Staat, om 24 uur per dag hun bagger uit te kunnen storten over Nederland! Over horror gesproken.

Van Doodewaerd (die voorzitter van de TROS met een uitermate beperkt wereldbeeld die vooral interesse heeft in zijn eigen portemonnee en zijn eigen machtspositie) wil dus wel de lusten, maar niet de lasten van een publieke positie. Maar het wordt nog grappiger, want de TROS wil ook dat het aantal publieke netten terug gaat van drie naar twee en dat de STER wordt opgeheven. Alhoewel ik zelf een warm voorstander zou zijn van de twee laatste ‘eisen’ van de TROS, krijgen we er in de plannen van de TROS dus een semi-commercieel derde net voor terug. Van de regen in de drup.

De facto is dit dus gewoon een couppoging van Van Doodewaerd om een eigen zender te krijgen, waar hij lekker zijn gang op kan gaan, ondertussen zowel door de Staat als middels reclame wordt gefinancierd en zijn eigen riante positie dus kan blijven behouden. Hij zal vast ook wel zo slim zijn om zelf aandelen in de zender te nemen en zijn eigen salaris een beetje op te schroeven; hij krijgt in zijn plannen immers de verantwoordelijkheid over een volledige zender en daar zal hij vast wel voor ‘gecompenseerd’ willen worden.

Als Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dit plan op haar merites schat en het deponeert op een plaats waar het thuis hoort (het permanente archief oftewel de prullenbak) zal de TROS er geen seconde meer aan denken om commercieel te gaan. Ik mag dan ook hopen dat zowel de politiek als de ambtenaren in de gaten hebben welke motieven er achter dit idee zitten, er dwars doorheen prikken en de enige verstandige beslissing nemen: weg met dit plan. Tenzij de TROS uiteraard bereid is om het kopje staatssubsidie weg te halen uit het business plan.

En als de politiek dan toch eens wat nuttigs doet... Controleer dan meteen eens of de TROS zich wel aan de mediawet houdt. En dan niet op de manier die het Commissariaat voor de Media hanteert (fluwelen handschoenen en het accepteren van dubieuze omschrijvingen van programma’s), maar op een echte, serieuze en realistische manier. Dan kan de TROS tenminste eens voor een echte keuze worden gesteld: Publiek worden of de zendlicentie verliezen.

TROS, get real! Ga commercieel of wordt publiek en probeer niet beiden te doen. Het eten van twee walletjes is asociaal, hypocriet en onbeschoft richting die enkele publieke omroep die zich nog wel serieus aan de Mediawet houdt. Daarnaast vind ik het niet leuk dan onder andere mijn belastingcenten worden besteed aan dit soort idioterie.
Dit hele gedonder heeft trouwens wel 1 voordeel. De TROS geeft zelf impliciet toe zich niet te gedragen als een ‘echte’ publieke omroep. Nu het CvdM nog.

Groet,
Michiel van Diesen

Gerelateerde Artikelen