Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de reclame Staten (deel 40)

Columns

In het land waar het bekendste plein (Times Square dus) volgehangen wordt met gigantische hoeveelheden reclame, hoef je niet aan SPAM te denken als je wat reclame wilt maken voor je column. Met andere woorden: ik wilde eens iets volhangen met reclame voor de site (en mijn columns). Probleem is dat ik niet zoveel heb. Geen huis met een gevel waar reclame op kan, laat staan een heel plein. Ik heb wel een auto. Maar wat moet je nu met je auto? Je kunt er stickers op plakken, maar dat is te makkelijk. Ik wil iets officieels. Iets dat de overheid heeft goedgekeurd.


En jawel, het is gelukt! Vanaf nu rijd ik rond in de enige auto ter wereld die de url van deze fijne website op zijn kentekenplaten heeft staan. Dat kan in de VS. Tegen een schamele betaling van $35 per jaar bovenop je normale autoregistratiebelasting kun je in de staat Ohio je eigen kenteken uitkiezen. Het kan in iedere staat, maar uiteraard mogen staten zelf de regeling bepalen, dus zijn er 50 verschillende regelingen (gok ik).

De voorwaarden in Ohio zijn simpel. Alleen cijfers en letters, niet meer karakters dan er op de plaat passen en uiteraard mag het niet onbetamelijk zijn. Daar is een speciale commissie voor.

En zo rijd ik nu rond met de mooiste kentekenplaten allertijden: op een prachtige rood-wit-blauwe achtergrond van de Nederlandse vlag, met in het wit een opkomende zon staat de url van de beste mediasite ter wereld: RADIO NL.

Persoonlijke kentekenplaten zijn vrij normaal in de VS. Iedere staat mag zijn eigen platen ontwerpen, en over het algemeen heb je de keus uit een aantal 'gratis' ontwerpen, en dan zijn er nog bergen duurdere platen, waar je je eigen tekst op kunt laten zetten.

En zo heb je platen die aangeven op welke universiteit je hebt gezeten, uit welk deel van de staat je komt, of je krijgsgevangene bent geweest, of dat je een bepaald natuurfonds steunt.

Afgezien van "leuk voor de mensen", zijn die persoonlijke kentekenplaten ook erg leuk voor de schatkist. Mijn extra $35 gaat naar het wegenfonds van Ohio. In andere gevallen gaat het geld naar het doel dat je platen steunen. Vrijwillige belasting dus. Het lijkt een tegenspraak in het land waar belasting meer gehaat wordt dan in Nederland.

Nog een leuk detail op mijn Ohio plaat is de slogan 'Birthplace of Aviation'. De vliegpioniers Wright werden namelijk in Ohio geboren. De overgrootvader van mijn vriendin heeft ze nog zien klooien in de velden bij Dayton. De broertjes verhuisden echter naar North Carolina omdat ze daar in de duinen van de Outer Banks (een soort waddeneilanden) betere wind hadden. En dus heeft North Carolina de volgende standaardplaat met de slogan 'First in flight'. Subtiel verschil, maar aanleiding voor zoveel gekissebis tussen bewonders van beide staten. Want wie heeft er nu gelijk? Ohio slaat altijd terug met het feit dat John Glenn (de astronaut) ook uit Ohio komt, en dat Ohio dus ook aan de voet van de ruimtevaart heeft gestaan. En zo kibbelt men door.

In sommige staten kun je via internet bekijken hoe je plaat eruit komt te zien. Kijk hier maar eens.

In de staat Virginia heb je nog veel meer keus dan in Ohio. Daar kun je kiezen uit 180 verschillende platen. En ze hebben de boel beter op het web staan dan Ohio.

Die met het landschap van Virignia op de achtergrond vind ik zelf het mooist. Je ziet de bergen, het midden plateau en de zee. Heb ik ook nog een setje van liggen. Maar die hebben nooit op een auto gezeten, want voordat ik ze kreeg was de auto alweer kapot :-(

Virginia herinnert zich ook het onderwerp van mijn eerste column. Ik vind dat zelf wel een mooi ontwerp, die vijfhoek van het Pentagon, met daarin de WTC torens als de 11 van de datum. Dit is min of meer het logo geworden van 9/11 geworden. Op T-shirts kun je in de onderste drie randen van het Pentagon nog de namen lezen van de 3 plekken waar op 9/11 vliegtuigen neerkwamen: New York City, (vlak naast) Washington, DC en in Sommerset county in Pennsylvania.

In Washington, DC, de hoofdstad van de VS, is de standaard plaat een protest tegen Federale overheid: het Congress. Bewoners van DC hebben namelijk geen directe vertegenwoordiging in het congress. De gemeente spoort dat protest zelfs aan!. Ik heb al eens uitgelegd waarom dat is.  Het grootste probleem is dat het stadsbestuur van Washington een ongekende puinhoop is. Hier vind je meer info in het kort, en hier in het lang.

Tot slot nog een, die leuk was geweest als radio.nl in de VS was gestart en dus radio.com was geweest.

Goed, genoeg onzin. Tot de volgende keer.

Vriendelijke groet,
Jasper,
Uw Vliegende Radiowereldreporter
vanuit Columbus, Ohio

Gerelateerde Artikelen