Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eurovisie: Songfestival moet groter

Medianieuws

Zesendertig landen is niet voldoende: het Eurovisie Songfestival moet in de komende jaren nog veel groter worden. Songfestivaldirecteur S. Stockselius van organisator EBU zei dat zondag in het Avro-mediaprogramma Antenne 2: "Mijn absoluut grootste wens is dat ieder land meedoet, net zoals bij het Europees Kampioenschap voetbal."

De EBU telt op dit moment wereldwijd leden in 81 landen, waarvan er 52 in of nabij Europa liggen. Om te beginnen wil Stockselius al deze Europese landen op het poppodium bijeen brengen.

Idols
De Zweedse Eurovisiebaas mist bovenal de deelname van Italië, dat in de jaren ´90 afhaakte ten gunste van het San Remo-muziekfestival: "(Italië heeft) een rijke traditie van goede liedjes. Het is zo´n groot land, ik vind het bedroevend dat ze niet meedoen."

Stockselius zei in het Radio 2-programma niet bang te zijn voor het wereldwijd populaire programma Idols: "Zij kopiëren ons in zekere zin en dat is altijd goed." Gelijksoortige talentenjachten houden volgens hem de Eurovisie-organisatie scherp.

Wereldsongfestival
Het Songfestival bestaat bijna 50 jaar. Dat wordt in oktober 2005 gevierd met een jubileumshow, waarvan de vorm nog niet vaststaat. Eurovisie denkt aan een sterreneditie met wereldberoemde Songfestivalfinalisten, of aan een eenmalig wereldwijd songfestival.

Volgens Stockselius heeft het Songfestival een gouden toekomst voor de boeg. Stockselius: "Het is groter en populairder dan ooit. We kunnen zo nog vijftig jaar doorgaan." [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen