Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Giel, Henk, Florent en andere radiovrienden

Columns

Er is actie in radioland. Radio 538 in een nek aan nek race met Sky Radio, Yorin die een beetje 3FM zoals het was wordt en het vernieuwde 3FM likt zijn wonden. Henk Westbroek laat geen spaan heel van zijn oude werkgever. 3FM-baas Florent Luyckx  krijgt er flink van langs. Volgens de 52-jarige Westbroek is hij een laffe en asociale man.

Ja, je moet wel lef hebben om iemand als Westbroek na zoveel radiojaren aan de kant te zetten. Sowieso getuigt het van durf om het kuiken te slachten en een compleet nieuw station neer te zetten. Of de plannen van wervelwind Luyckx gaan lukken zullen we nog wel zien.
Yorin start in ieder geval de tegenaanval door van een hitradiostation met een vette sound een progressieve zender met betere popmuziek te maken. Over lef gesproken... Het marktaandeel van Yorin FM was al niet echt skyhigh dus je kan een keer een gokje wagen. In ieder geval hebben ze er zin in; Stenders die zijn ding weer kan doen, Robert Jensen met zijn vrienden Jan Paparazzi en Robert Feller (hé, die zat nu toch op RTL FM??) en een trotse Westbroek die aan zijn tweede jeugd begint op een (voormalige) jongerenzender.

Het leuke effect van de stoelendans is dat ineens veel andere, relatief minder bekende dj’s gaan opvallen. Tijdens de absentie van Jeroen van Inkel bewezen Dennis Ruyer en Jelte van der Goot op radio 538 een superleuk programma te kunnen maken. Onder de naam ‘je vrienden in de middag’ hebben we Jeroen van Inkel amper gemist. En nu Yorin zich voorbereid op Rob Stenders kraait Giel Beelen op zijn eigen manier de plaatjes in de vroege ochtend bij 3FM aan elkaar. Lachzakken (sidekicks) heeft ie niet nodig, zegt Giel. Hij draait op eigen kracht, het gaat om de muziek, de luisteraar en Giel in een uniek samenspel. Het lijkt Ad Visser wel in een muzikale kamasutra.

Giel Beelen wordt dus de ‘leading man’ van 3FM en Wouter van der Goes gaat de middag gestalte geven. Radio 538 heeft Ruud weer terug op het honk en Yorin FM gaat waarschijnlijk Donald Fagen en Pink Floyd draaien. Ouderwets gezellig met Henk Westbroek. Ergens heb ik wel een zwak voor de oud-politicus en Het Goede Doel-zanger. Een paar jaar geleden was hij in mijn radioprogramma te gast en we hebben een hele tijd zitten praten over van alles en nog wat. Op zender. Zijn manager werd er ongeduldig van maar als Henk ’t gezellig vindt blijft ie plakken. Hij heeft onder andere bekent Katja Schuurman een superlekker wijf te vinden en daarmee won hij veel punten. Bij Yorin verdient hij geen tonnen euro’s maar desondanks noemt hij zijn honorarium een godsvermogen. Geweldige relativiteit!

De booming dj-business draait op volle toeren. Terwijl de stations die bakken met geld geïnvesteerd hebben in hun radiosterren eerst maar moeten zien dat ze hun centen terug verdienen kunnen lege plekken die met de transfers zijn ontstaan worden opgevuld door nieuwkomers. Die zijn veel goedkoper en ik ben heel benieuwd uit wat voor frisse windrichting zij gaan komen. Misschien vanaf (de) Noordzee...          

Bart Meijer

Gerelateerde Artikelen