Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kat in de zak?

Columns

Persoonlijk heb ik niets met voetbal. Avonden waarop het Nederlands elftal in actie kwam waren voor mij meestal de ideale avonden voor een rustig ontspannen bibliotheekbezoek, omdat ik doorgaans de garantie had op een snelle afhandeling van zaken.

Ook het inslaan van de wekelijkse boodschappenvoorraad was vaak een geliefde bezigheid wanneer er voetbalwedstrijden op de vaderlandse beeldbuis werden vertoond. Met de transfers van de grote voetballers heb ik me dus ook nooit echt beziggehouden. Nu echter dergelijke transfers ook in de omroepwereld aan de orde van de dag zijn, kan ik er natuurlijk niet meer omheen.

Wie goed is, wordt vorstelijk betaald maar kan even zo snel weer terugvallen, want je carrière is zo goed als je meest recente prestatie. Anders gezegd, het banksaldo van een populaire deejay stijgt tegenwoordig haast evenredig aan het luistercijfer.

De laatste weken heb ik me regelmatig afgevraagd of het nieuwe Veronica met Jeroen van Inkel een kat in de zak heeft gekocht. Van oudsher weten we allemaal: Jeroen van Inkel is Veronica. Het verbaasde me destijds daarom al zeer dat hij besloot om zijn club te verlaten en te gaan werken voor Radio 538. Natuurlijk een station waar een aantal radiovrienden van hem reeds actief waren, maar toch. Hij pleegde in feite toch een beetje hoogverraad ten opzichte van al die trouwe Veronicafans die de vroegere zeezender trouw bleven. En in de loop der tijd hoorde ik om me heen kreten als "Jeroen is niet meer zo leuk als hij vroeger was". Met "vroeger" werd dan gedoeld op de tijd waarin de heer Van Inkel nog de vrijdagochtend vulde op de "volle vrijdag" en tevens programma's maakte met lieden als Curry en Stenders in de avond. Hij had in die tijd iets van een boegbeeld voor de omroep Veronica.

Gedurende de periode dat Jeroen bij 538 aan het werk was, heb ik hem nauwelijks gevolgd. Radio 538 staat bij mij vrijwel nooit aan. Niet omdat principiële redenen ofzo, hoor. Gewoon omdat ik de voorkeur geef aan andere stations. Bij Jeroen was dat voorheen anders. Wat hij ook draaide, ik luisterde toch wel, het ging me om de manier van presenteren. ,,Jeroen van Inkel doet al jarenlang hetzelfde kunstje. Hij is niet vernieuwend en niet leuk'', sprak een collega van me enkele weken geleden. Naar ik begrijp hebben heel wat mensen teleurstellend gereageerd op het nieuws dat Rob van Someren plaats moest maken voor Jeroen van Inkel in de programmering bij Veronica.

De uren tussen 16:00 en 19:00 uur waren voor "Rinkeldekinkel" gereserveerd. Persoonlijk ging ik er aanvankelijk, zoals wellicht velen, vanuit dat Inkel in de ochtend zou komen, net als vroeger. Al dan niet vergezeld van Curry.
Maar Curry & the Crew scoort kennelijk prima in de huidige opzet. Van Rob van Someren kon dat ook worden gezegd. Naar ik meen zorgde hij er met zijn show voor dat de luistercijfers in genoemd tijdvak flink aantrokken. Of deze zich hebben gestabiliseerd met de komst van Van Inkel is mij niet bekend. ,,Ik hoorde Rob van Someren als invaller voor Jeroen van Inkel. Geweldig. Geef die jongen het salaris van Van Inkel'', zei dezelfde collega. En ik kon hem geen ongelijk geven. Van Someren doet het goed. Maar Van Inkel ook, hoewel hij soms iets te lang doorgaat op hetzelfde onderwerp.

Toch krijg ik een beetje het gevoel van de "kat in de zak". Ook al omdat Jeroen er regelmatig niet is geweest de laatste tijd. Prive-omstandigheden, zo lees ik ergens in een artikel. Het zal. Maar ik zet persoonlijk nog steeds mijn vraagtekens bij Jeroen van Inkel in de middag. Misschien omruilen met Van Someren en Curry en Van Inkel weer gewoon op vrijdagavond...?
Raimond Bos

Gerelateerde Artikelen