Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noordzee ge-emmer

Columns

Wat lees ik? ,,Radio 10 Gold mogelijk op frequentie Noordzee FM''. Hmmm... Interessante ontwikkeling. Niet verbazingwekkend, maar wel interessant. Ik hoor u denken... ,,Noordzee FM? Was dat niet die zender die in de afgelopen jaren al verschillende malen van identiteit is gewisseld? De zender die wel de frequentie, maar niet de luisteraars van Sky Radio kreeg na de nieuwe indeling van het radiolandschap?''

Juist ja. Die Noordzee FM is het. De zender die ik regelmatig tegenkom bij het "zappen" in de auto, maar die er de afgelopen twee jaar niet in is geslaagd mijn aandacht langer dan een halfuur achtereen te vangen. De zender die voornamelijk drijft op het succes van twee programmamakers, te weten Gordon en Robert Jensen. En schreef ik al niet eens eerder in deze rubriek dat het succes van radio op basis van personalities een groot gevaar met zich meebrengt?

Noordzee FM en Radio 10 Gold zijn broertjes. Of zusjes, zo u wilt. Maar aangezien op beide stations het aantal vrouwelijke stemmen ver te zoeken is, houden we het maar op broertjes. Nou ja, stiefbroertjes dan, want ze hebben niet dezelfde pappa en mamma. Ze zijn beiden weeskindjes, geadopteerd door John de Mol en zijn radiobedrijf Talpa. Ze hebben ook dezelfde toeziend voogd, te weten Erik de Zwart. Maar ze hebben niet dezelfde luisteraars. Logisch, want we kunnen nu eenmaal niet naar twee stations tegelijk luisteren.
Nu schijnt er, als de schrijvers van het nieuwsbericht correct geïnformeerd zijn, achter de schermen iemand bedacht te hebben dat de twee stations beter van plaats kunnen wisselen. En dan vraag ik me af: ,,Hadden we dat niet veel eerder kunnen bedenken''? Inmiddels heeft Noordzee FM naar ik verneem ontkend dat er sprake is van de genoemde move tussen Noordzee FM en Radio 10 Gold. Maar zo slecht is het idee toch niet? Leest u even mee?

Groot was de verbijstering bij programmamakers en luisteraars toen Radio 10 FM werd verbannen naar middengolf en kabel. Noordzee FM mocht blijven, het is immers leuk om nog meer van hetzelfde te hebben. Elk station heeft natuurlijk zijn eigen identiteit en zijn specifieke dingetjes, maar als we de grote lijnen volgen kom ik persoonlijk tot de conclusie dat het station niet veel toevoegt aan het radiolandschap in Nederland. ,,De meeste DJ's van Noordzee FM zullen waarschijnlijk een plaatsje krijgen in de programmering van Radio 10'', lees ik in het nieuwsbericht.

Even denken hoor... Wie draaien er eigenlijk, behalve de twee reeds genoemde boegbeelden, nog meer op die zender? Ik heb er de website op na moeten slaan om het antwoord te achterhalen. Uiteindelijk kom ik tot een lijstje namen die me vaag wel een belletje doen rinkelen. Maar goed, ze zullen stuk voor stuk uiterst bekwaam zijn. Anders zitten ze daar niet. Ze zijn daar immers niet gek...

Bij Radio 10 Gold hebben ze weinig presentatoren over. Daar is een soort noodrooster van kracht geworden sinds de etherfrequentie moest sneuvelen. Minder presentatoren betekent minder geld en dus kon het verwachte verlies aan inkomsten gecompenseerd worden. De zender behield echter een stevig marktaandeel, terwijl dat van Noordzee er ternauwernood bovenuit steeg. De 100.7 FM verviel van meest beluisterde frequentie naar een plekje in de middenmoot.

Ik hoop dat het team van 10 Gold niet opnieuw is blij gemaakt met een dode mus, zoals eerder al gebeurde toen er sprake was van overname door Sky Radio, die nog een boel loze ruimte had op de verworven 'gouwe ouwe' frequentie. Noordzee FM moet, zo lees ik, worden omgevormd tot een non-stop station via kabel en middengolf. Voor de minder ingewijden: dit is vakjargon voor 'moet een stille dood sterven'.

Vorige week schreef ik over Chiel Montagne. Stel dat hij er in de komende weken niet in slaagt de benodigde 50.000 leden bijeen te krijgen om aldus een aspirant-omroep in het publieke bestel te kunnen vormen. Dan zou John de Mol een goede daad kunnen stellen door inderdaad Radio 10 Gold op de FM te zetten en de andere zender beschikbaar te stellen aan Montagne voor zijn Nederlandse zender. Dat is Noordzee FM in zijn oorspronkelijke vorm, zoals het ooit bedoeld is. Een landelijke kabeldekking is er dan al en een goede geldschieter eveneens. Misschien zakelijk gezien niet de meest verantwoorde beslissing, maar wel een die getuigt van hart voor het volk! En voor het nieuwe combi-team van Noordzee FM en Radio 10 Gold hier vast een suggestie voor de nieuwe ontbijtshow: "Gold met Gordon"...?

Raimond Bos

Gerelateerde Artikelen